Quinze organitzacions ecologistes es reuneixen amb el govern espanyol per demanar més protecció marina al Mediterrani
A la reunió hi han participat representants de les entitats mediambientals ANSE, ClientEarth, Ecologistas en Acción, Fundació Marilles, GEN-GOB, GOB Mallorca, GOB Menorca, Greenpeace, OceanCare, Oceana, Save the Med, SEO/BirdLife, Tursiops, Vell Marí i WWF
PalmaQuinze organitzacions ecologistes s'han reunit aquest dimecres amb la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, per presentar el document Acord marí entre organitzacions ambientals per a la protecció d'un 30% del Mediterrani espanyol, que inclou accions per avançar en la protecció efectiva del 30% de la mar Mediterrània i garantir que un 10% d'aquesta mar quedi sota protecció estricta.
A la reunió hi han participat representants de les entitats mediambientals ANSE, ClientEarth, Ecologistas en Acción, Fundació Marilles, GEN-GOB, GOB Mallorca, GOB Menorca, Greenpeace, OceanCare, Oceana, Save the Med, SEO/BirdLife, Tursiops, Vell Marí i WWF. Han reconegut els avanços aconseguits fins a la data, amb un 21% de superfície marina protegida al territori estatal, però han insistit en la importància que Espanya continuï avançant en el compliment dels seus compromisos internacionals per protegir el medi marí. En un comunicat remès per la Fundació Marilles, han subratllat la importància que el Ministeri elabori plans de gestió ambiciosos i participatius i que destini els recursos necessaris per a la seva implementació, de manera que aquesta protecció sigui real i efectiva.
L'acord que han presentat aquest dimecres inclou accions per garantir una gestió adequada dels espais marins protegits (EMP). El document insisteix en la importància d'elaborar i implementar plans de gestió efectius i subratlla la necessitat de designar noves zones protegides i assignar els recursos necessaris per identificar nous enclavaments de biodiversitat addicionals més enllà del 30%, si fos oportú. El document també detalla accions per a la restauració d'ecosistemes i la recuperació d'espècies vulnerables. Per això, entre els objectius proposats estan el desenvolupament, publicació i implementació dels plans de recuperació d'espècies vulnerables o en perill d'extinció com l'escat (Squatina sp), la nacra (Pinna nobilis), el virot petit (Puffinus mauretanicus) o la tortuga babaua (Caretta caretta). Cal destacar que alguns d'aquests plans estan en procés de tramitació, la qual cosa demostra el compromís actiu de totes les parts interessades.
Per altra banda, les organitzacions remarquen que la protecció només serà efectiva si disposa dels recursos necessaris per garantir una gestió adequada d'aquests espais, a més d'un seguiment i una vigilància eficaç. Addicionalment, també consideren necessària la divulgació dels valors dels EMP entre la població per conscienciar-la i fer-la implicar en la seva protecció. Així, sol·liciten que el 2030 tots els EMP designats fins al 2025 disposin de plans de gestió aprovats o revisats i amb objectius ambiciosos i mesures concretes.