Raixa es convertirà en una reserva experimental per recuperar la varietat d'olivera mallorquina
La finca pública, propietat del Consell de Mallorca des de 2002, servirà de camp d'experimentació per repoblar altres possessions
PalmaRaixa, la finca pública propietat del Consell de Mallorca des de 2002, impulsa un projecte presentat pel Departament de Participació Ciutadana i Presidència de l'entitat insular amb l'objectiu de recuperar cinc hectàrees de l'antic olivar d'aquesta possessió i que servirà per repoblar-ne d'altres en un futur.
La iniciativa ha rebut l'aprovació per part del Pla Anual d'Impuls del Turisme Sostenible i comptarà amb un pressupost de 250 mil euros, a més de la col·laboració del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Oliva de Mallorca i la UIB.
El vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència del Consell de Mallorca, Jesús Jurado, ha destacat que "actualment no s'havia fet cap tasca de recuperació ni cap planter de la varietat d'oliva mallorquina". Segons Jurado, "el projecte també té una clara vocació de recuperar el paisatge agrari perdut en una de les possessions més emblemàtiques de Mallorca com és Raixa".
Miquel Gual és el president del Consell Regulador i explica a l'ARA Balears que "fins a l'any 2010, es considerava que l'olivera de Mallorca provenia dels colons que van arribar amb la conquesta cristiana, però això va canviar amb l'estudi de la UIB, que certificà que l'ADN de l'olivera mallorquina és una varietat autòctona i la més petita del món". Gual destaca que ara mateix només hi ha 350.000 oliveres a l'illa, i d'aquestes només un 5% estan distribuïdes a les serres de Llevant.
"Si aconseguim recuperar aquestes hectàrees, podrem demostrar que es pot fer en altres bandes de la serra, i el més important, quins són els procediments tècnics necessaris per fer-ho", afirma el president del Consell Regulador. En aquest sentit, "obrim una porta per a la replantació en zones que es varen cremar, com la Trapa, ja que una olivera morta només resta, parlam d'un arbre únic que dona sentit al paisatge de la Tramuntana i el seu títol de Patrimoni de la Humanitat", conclou. Es preveu que en cinc anys els arbres comencin a donar fruits.
Segons informa el Consell de Mallorca, "el conjunt de l'olivar necessita intervencions importants per mantenir-lo en un estat òptim". D'aquesta manera, mentre el Consell Regulador s'encarregarà de la plantació d'oliveres mallorquines, l'Institut d'Investigacions Agroambientals i d'Economia de l'Aigua (INAGEA) de la UIB s'ocuparà de les tasques de multiplicació de les oliveres, al mateix temps que redactarà la caracterització de la varietat i n'estudiarà el procés.
L'espai d'intervenció i recuperació és una zona de marjades antigament conreades on encara avui s'observen oliveres i ullastres més o menys alineats i alternats amb la presència d'alguns exemplars de garrovers, però la vegetació dominant és de matolls i arbustos baixos que provenen de la màquia adjacent, que ha colonitzat l'espai. El sòl és pobre i bastant rocós, format sobretot a partir de materials provinents de l'activitat erosiva de la muntanya.
Altres finalitats
Uns dels objectius que es va marcar al Pla Anual d’Impuls del Turisme Sostenible, i del qual aquest projecte fa part, són la conservació i divulgació d’espais de rellevància ambiental, la rehabilitació i el manteniment de patrimoni cultural, i la diversificació del model econòmic mitjançant projectes de formació de capital humà, R+D+i, a més de diversificar el producte turístic sostenible per fomentar la competitivitat i allargar la temporada.