"Aquests dies feim molta més feina a casa"
Ramadà, “perquè Déu ens perdoni i per tenir sort”
CampanetEl Ramadà és un període de temps sagrat i de trobada espiritual, en el qual el dia, per als musulmans, fa un gir de 180 graus. “Practicam Ramadà perquè Déu ens perdoni i ens ajudi a tenir bona salut, feina i sort”, explica un grup de dones musulmanes que assisteixen cada setmana al taller d’acollida lingüística i cultural de Campanet.
Durant aquest mes, les dones no aniran a classe, ja que elles durant els dies de Ramadà s’han de dedicar a compondre la casa de la trobada del dia anterior, dur els nins a escola i cuinar per a tota la família perquè després de la posta de sol puguin menjar. “Tot i que molts dels homes fan feina al camp, per a les dones també és molt dur, perquè arreglam la casa, cuidam dels infants, feim tot el menjar. Durant el Ramadà feim molta més feina a casa”, expliquen les dones del grup.
Durant el Ramadà, que va començar dijous, no es pot menjar, beure ni tenir relacions sexuals durant les hores de sol.
Molt més que dejuni
A banda de no menjar ni beure durant les hores de sol, el Ramadà és una època molt especial per als musulmans, que aprofiten per ser solidaris amb els més necessitats i, com en totes les celebracions, es reuneixen amb familiars i amics. “És un mes que rompem amb la rutina i feim moltes coses, per exemple, els vespres anam a passejar amb les amigues per Campanet”, conten.
Els qui saben llegir també es dediquen a estudiar en profunditat l’Alcorà i realitzen moltes més oracions que en la resta de l’any. En el cas de Campanet, les dones resen a casa perquè la mesquita és per a ús exclusiu dels homes.
Segons expliquen les dones, les nines comencen a practicar el dejuni quan tenen la menstruació per primera vegada, mentre que els nins no estan obligats a realitzar el Ramadà fins als 15 o 16 anys. Tampoc és obligatori que respectin el dejuni les dones que estan embarassades, en període de lactància o quan una persona, tingui l’edat que tingui, està malalta, en el cas que el metge ho aconselli.
En el supòsit que algú no pugui seguir el Ramadà per qüestions de salut durant algun dia d’aquests trenta que estan estipulats, haurà de recuperar les jornades que no ha pogut practicar-lo durant una altra època de l’any, quan la salut li ho permeti.