Turisme
Societat21/08/2022

Ni rastre del turista rus a Catalunya aquest estiu

La Costa Daurada, principal destinació dels visitants, constata una caiguda del 98%

BarcelonaEuropa aborda el debat de si ha de barrar del tot el pas al turisme rus davant de la manca d'expectatives d'un final proper de la invasió d'Ucraïna ordenada per Vladímir Putin. Finlàndia, la República Txeca i els països bàltics ja s'han posicionat a favor de prohibir els visats d'oci perquè els ciutadans circulin lliurement per l'espai Schengen, mentre que Espanya prefereix esperar al Consell d'Afers Exteriors de la UE previst per al 31 d'agost a Praga abans de fer cap comentari, segons indiquen fonts del ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme consultades per l'ARA. Mentrestant, el cert és que aquest estiu el turista rus ja és pràcticament "inexistent" a Catalunya, segons constaten les patronals del sector.

Tot i que mai ha estat un grup majoritari entre els visitants internacionals, sí que era un dels que creixia més els últims anys. A Barcelona, el 2019 representava el 2% dels visitants estrangers que rebia la ciutat, mentre que a zones com la Costa Daurada havia arribat a cotes del 10 i del 15% en els anys bons, segons explica el president de l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda, Josep Savé. "Aquest any la caiguda és quasi total, d'un 98% respecte a altres estius", afegeix molt gràficament l'empresari. Segons les dades d'aquesta associació (quasi les úniques disponibles), les 613.000 pernoctacions de turistes russos que es van registrar de gener a juliol el 2019 s'han reduït a 13.000 a 31 de juliol d'aquest any.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta és de les poques dades que hi ha actualitzades ara mateix. El flux d'arribades de visitants russos al conjunt de l'Estat ja no apareix desagregat a les estadístiques oficials des del febrer, quan va tancar-se l'espai aeri de la UE a Rússia, però no les fronteres terrestres. Als informes mensuals de Frontur de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) la dada està sumada a l'apartat "Resta d'Europa" per "insuficiència de la mostra", segons justifiquen des de l'organisme. L'estiu de fa tres anys (previ a la pandèmia), Catalunya va rebre entre juny i agost més de 323.000 turistes procedents de Rússia, una xifra que és impossible destriar avui, però que és "testimonial", segons constata la directora de Turisme de Barcelona, Marian Muro.

L'escenari de conflicte i la falta de connexions aèries amb destinacions europees expliquen la situació actual: "Només hi ha els que tenen domicili aquí o s'expedeixen visats per motius mèdics o alguns turistes comptats que venen a través de tercers països, com Turquia", apunta Muro a l'ARA. Savé corrobora que aquesta temporada a la Costa Daurada no hi ha ni rastre de cap gran operació de centrals turístiques amb destí a Salou o la Pineda, ni tampoc dels xàrters que havien aterrat a Reus en altres campanyes.

Cargando
No hay anuncios

"Aquí, els darrers anys, el turisme estranger eren els francesos, els anglesos i, en tercer lloc, els russos", explica l'hoteler de l'associació tarragonina. El perfil eren "famílies de classe alta o mitjana-alta amb uns nivells de despesa importants", afegeix Savé, que diu que l'impacte no només es quedava als hotels o restaurants, sinó que també es feia extensiu a centres comercials propers com el de Reus i també a altres punts del territori: "S'apuntaven a moltes excursions, ja fos a Barcelona o a Montserrat, i les estades eren més llargues que la mitjana".

Impacte en el turisme de compres

Amb menys pes en el mix de visitants, però amb el mateix diagnòstic, el turista rus tampoc passeja aquest any per la Sagrada Família o el passeig de Gràcia de Barcelona. "És una temporada inexistent", apunta la directora de Turisme de Barcelona, que reconeix que la pandèmia ja va aturar un segment de turistes que s'havia treballat molt els últims anys. Amb les dades del primer semestre, la caiguda de visitants d'aquest país és de quasi el 80%, la qual cosa vol dir que s'ha passat de 88.300 el 2019 a 18.300 aquesta primera meitat de l'any, marcada per la guerra.

Cargando
No hay anuncios

Muro explica que els visitants russos atrets per Barcelona eren principalment famílies, que feien estades amb un impacte econòmic més alt que els d'altres nacionalitats: "És un turista molt complet perquè, contràriament al que alguns creuen, consumeix molta cultura i no només sol i platja, i a més fa força despesa a les botigues i en gastronomia".

Els comerciants, de fet, també constaten "el cop" de la desaparició dels russos en el turisme de compres, on eren protagonistes. "Avui només segueixen venint alguns que tenen segones residències aquí a Catalunya, però el turista com a tal no hi és", explica el president de l'Associació del Passeig de Gràcia, Lluís Sans. De fet, la campanya d'aquest estiu està un 40% per sota de la del 2019, calcula, i principalment es deu a la caiguda no només de Rússia sinó d'altres mercats asiàtics de pes com la Xina, mentre que l'americà ha tornat i fins i tot crescut, igual que l'europeu.

Cargando
No hay anuncios

L'escenari bèl·lic actual, però, ho ha capgirat tot. Una burocràcia senzilla i una bona connectivitat aèria són els dos elements clau perquè un mercat turístic funcioni, dues circumstàncies que ara mateix no es donen en el cas de Rússia, resumeix Muro. Hi ha motius, doncs, per pensar que la quasi desaparició del visitant rus pot anar per llarg mentre les tensions entre el govern de Vladímir Putin i Occident continuen en plena escalada.