Reaccions al Pla d'infraestructures educatives: "És una declaració d'intencions, i caldrà veure com es concreta"

La comunitat educativa valora positivament el projecte, però resta a l'expectativa de veure com es programarà en el temps

El nou pla d'infraestructures preveu la creació d'un districte de les arts.
3 min

PalmaLa presentació de Pla d'infraestrucutres educatives, que preveu invertir 600 milions en els pròxims deu anys per construir, reformar i ampliar centres, ja ha generat reaccions entre el teixit social, polític i educatiu. La secretària general de la Federació d'Entitats Locals de les Balears (Felib), Neus Serra, ha destacat que es tracta d'un pla "més ambiciós de l'esperat" i ha valorat les visites a centres fetes pel conseller per "conèixer la realitat de cada municipi".

En aquesta mateixa línia, la presidenta del Consell Escolar de les Illes Balears, Pepita Costa, ha subratllat que és un projecte esperat per la comunitat educativa, ja que "la situació de molts centres ha empitjorat". "Valoram molt positivament el pla i l'esforç per acostar-se a la realitat educativa", ha afegit. "És molt ambiciós, però ha de ser-ho, perquè tenim unes deficiències històriques. Una comunitat com les Balears no mereix unes infraestructures com les que tenim. Esperam que sigui l’inici d’una gestió veritablement efectiva", ha sentenciat Costa.

Ambiciós, o declaració d'intencions?

Per part dels sindicats, el secretari d'Ensenyament Públic de l'STEI, Lluís Segura, ha lamentat que en la presentació del pla no s'hagi previst la necessitat de reduir les ràtios d'alumnes a les aules. "Volem pensar que ha estat un simple oblit i que el tema de les ràtios és important per a la Conselleria", ha indicat. El pla, ha continuat, és una “declaració d’intencions”. “Veurem com es concreta a partir de setembre, perquè evidentment hi intervenen qüestions pressupostàries. Nosaltres no tenim el pla i haurem de fer molta feina per veure si s’ajusta a les necessitats d’aborció de nous alumnes”.

El president d’Anpe, Victor Villatoro, ha considerat que és un “pla ambiciós”, recollit a l'acord marc educatiu, "juntament amb el de climatització”. “Es tracta que el professorat estigui en condicions de poder fer feina a les aules”. CCOO i UGT també han valorat el pla com a ambiciós i han insistit en la necessitat de posar en marxa el pla de climatització dels centres. "Ens hauria agradat escoltar la necessitat de climatitzar els centres i adaptar-los a la situació actual", ha dit el secretari d'ensenyament d'UGT, Tino Davia, remarcant que aquesta qüestió és "el problema principal en l'actualitat".

Centres que ja havia previst el Pacte

El conseller Vera també ha presentat el pla als grups parlamentaris. La diputada del PSIB, Amanda Fernández, ha criticat que “s'hagi fet una presentació exagerada per a un esborrany de Pla d’infraestructures que encara no s’ha debatut ni amb la comunitat educativa ni amb la resta de forces parlamentàries, a les quals se’ls ha fet una presentació posterior, molt més discreta que la realitzada per la presidenta i el conseller Vera hores abans". Fernández també ha indicat que el conseller ha emplaçat els grups parlamentaris per a finals de setembre, amb l’objectiu de discutir les possibles esmenes que plantegin les forces polítiques.

La diputada socialista ha recordat que el Govern ja disposa d'un Pla d’infraestructures educatives vigent, aprovat per al període 2023-2027, "fins i tot amb algunes actuacions programades fins al 2030". "Moltes de les accions que ara el PP proposa fer a deu anys vista ja estaven incloses en el Pla d’infraestructures del Govern del Pacte".

Per la seva banda, el diputat de MÉS per Mallorca Ferran Rosa ha recordat que el partit havia demanat un pla a llarg termini “que tingui en compte les necessitats poblacionals presents i futures, les demandes de la comunitat educativa i les mancances que té el sistema actualment”. Després de la presentació del document, els partits tenen diverses setmanes per estudiar-lo i fer-hi les esmenes que considerin oportunes. “Desitjam que el pla s’aprovi amb el màxim consens possible perquè la necessitat de tenir bones infraestructures educatives ens interpel·la tots”. MÉS espera que hi hagi bona voluntat per part del Govern, amb la vista posada a dotar d’espais 0-3 a totes les Illes; apostar per la climatització dels centres; i per incrementar l’oferta educativa pública allà on hi ha mancances.

stats