Reaccions al retorn a les notes numèriques: "Tothom es queixava que els criteris LOMLOE no s'entenien"

A partir del curs vinent es tornarà a un sistema de tres avaluacions amb una nota quantitativa i una de final amb qualificació numèrica i també qualitativa

Una aula de secundària
3 min
Regala aquest article

PalmaL'anunci del Govern que a partir del curs vinent l'avaluació dels alumnes es tornarà a fer a partir de criteris numèrics, deixant enrerre el sistema LOMLOE, ha provocat una reacció immediata dels sindicats i representants del col·lectiu docent. Aleix Font, de la UOB, afirma que no els sembla malament, la mesura, però "el més important és que s'elimini la directriu que obligava a arrodonir les notes a partir de 0,51 a l'alça". "L'arrodoniment és la forma que té el professor de jugar i valorar l'esforç dels alumnes". Un altre element que considera és que "s'ha de reconèixer l'autoritat dels departaments didàctics per modular els criteris d'avaluació, perquè n'hi ha alguns que són de ciència-ficció. Tot plegat es tradueix en un sistema poc objectiu i en què l'aprovat és molt assequible", exposa Font.

Per part seva, des de l'Stei, Lluís Segura prefereix no emetre una valoració precisa, a l'espera de reunir-se amb Educació i saber bé quins seran els continguts de la resolució que s'enviarà als centres. Ara bé, considera que, "tal com es va fer el darrer curs amb la LOMLOE, va ser un desgavell, amb una gran manca d'entesa entre els docents i els pares. Volem que els docents tinguin tranquil·litat de saber el que fan. Tothom es queixava de la manca de consens, d'informació, i molta gent es queixava de com d'inintel·ligibles eren els criteris d'avaluació".

Joan Crespí, representant de Siau, explica que el sindicat "veu amb bons ulls recuperar les notes numèriques i el valor de l'esforç". "Creim que no es pot transmetre el fals missatge a alumnes i famílies que tot s'hi val i que, hi hagi o no esforç, s'aconsegueix aprovar. Les notes numèriques no es poden substituir per semàfors o castigar docents a fer informes que no serveixen per a altra cosa que per maquillar la realitat", afegeix.

Una avaluació que té en compte l'alumne

En canvi, la presidenta de l'Associació de Directors d'Infantil i Primària (Adipma), Joana Maria Mas, té una opinió contrària a la mesura anunciada avui, i és contundent. "El que es farà no és res nou. L'avaluació que es feia fins ara era d'acord amb criteris d'avaluació que les escoles havíem de ponderar per després convertir en notes numèriques. A partir d'aquí, les escoles podíem enviar a les famílies informes més qualitatius, en els quals s'estudiava l'evolució de l'alumne tenint en compte el seu context i realitat, i no en relació amb els seus companys ni de manera competitiva", explica. Per altra banda, lamenta que els criteris LOMLOE varen caure "molt malament" entre aquells docents "que veien que els obligarien a fer més feina. Aquella gent acostumada a dir que l'alumne sap multiplicar, sap dividir, escriure i no fa faltes d'ortografia. I res més", assegura Mas.

Segons el president d'Anpe, Víctor Villatoro, "aquesta simplificació de l'avaluació i el retorn a les notes numèriques respon a una de les demandes sindicals per reduir la burocràcia que afronten els docents a l'aula, cosa que ajudarà a minvar les tasques administratives i a entendre millor les notes". Tot i així, recalca Villatoro, "falten mesures per evitar el disgust i l'esgotament que pateix el professorat, generat per la pandèmia, per la implantació anticipada de la LOMLOE, la formació digital, les situacions d'aprenentatge, el marcatge horari, el DUA i altres exigències implementades".

A Ccoo estan satisfets pel fet que la nova Conselleria d'Educació "vulgui assumir l'Acord Marc pactat amb els sindicats de la Mesa Sectorial, entre els quals es troba afavorir la implementació de la LOMLOE, simplificar el procediment d'avaluació per reduir la càrrega de treball del professorat, millorar la informació a les famílies i continuar amb la flexibilització d'alguns aspectes durant el curs 2023-24", explica Mario Devis, representant del sindicat.

stats