Rebuig gairebé unànime dels universitaris al 3+2
El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans realitza referèndums a diverses universitats públiques per recollir l'opinió de l'alumnat en relació a la reforma universitària
BarcelonaLa comunitat universitària de Catalunya expressa el seu ferm rebuig al 3+2. La proposta aprovada a finals d'aquest gener pel consell de ministres pretén reduir els graus de quatre a tres anys i oferir dos anys de màster en lloc d'un. El llavors ministre d'Educació, José Ignacio Wert –substituït per Iñigo Méndez de Vigo–, va optar per elaborar aquest decret per tornar a reformar el sistema educatiu. Tot i que la Generalitat i els rectors de les universitats es van mostrar en un primer moment partidaris de la reforma, passat gairebé un any els estudiants de les diverses universitats catalanes han pogut expressar el seu rebuig al decret a través de diversos referèndums. De fet, al mes de gener el secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, en una entrevista a ACN, va assegurar que els primers graus es podrien implantar el curs vinent.
Encara que les consultes no són vinculats, part de rectors s'han volgut afegir al discurs crític de l'alumnat. El cas més taxatiu és el del rector de la Universitat de Girona (UdG), Sergi Bonet. Dimecres i dijous passat la UdG va realitzar una consulta a la comunitat educativa per saber què en pensen de la reforma i si s'hauria d'aplicar o no. Bonet ha reiterat que la universitat ha llançat un "missatge clar" contra l'anomenat 3+2. El rector ha assegurat que allargar el temps dels màsters encareix la formació, de manera que es limitaria de manera injusta l'accés a la universitat en funció de la capacitat econòmica dels estudiants. A la UdG, un 86,68% dels alumnes s'han mostrat contraris a la reforma de Wert. En concret, 2.420 dels 2.792 universitaris que hi han participat.
Aquest dijous, els estudiants organitzadors i el rector han valorat els resultats. El portaveu del Consell d'Estudiants, Ferran Coll, i el del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Pau Turró, han posat èmfasi en la mobilització: han votat un 21% dels estudiants, més que en les eleccions al rector. Aquest mateix cas, de fet, es va produir al referèndum organitzat pels estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). D'aquesta manera, queda clar que els estudiants es volen expressar en relació a aquesta reforma universitària, que segueix portant cua. Bonet ha reiterat que els estudis superiors haurien de ser gratuïts per a tothom i ha recordat que qualsevol reforma ha de comptar amb el consens de les universitats.
Referèndums a 5 universitats públiques
De manera paral·lela a aquest referèndum, la Universitat de Barcelona (UB) també ha organitzat aquest passat dijous la seva pròpia consulta. En aquest cas, hi van participar un 17% dels estudiants dels 47.183 alumnes que podien votar. Un total de 6.641 es va mostrar en contra d'aquesta reforma i, a més a més, van expressar que no veuen factible el canvi a nivell econòmic ni acadèmic. En aquest sentit, el vicerector de Política Acadèmica, Estudiants i Qualitat, Gaspar Rosselló, va valorar de manera positiva les votacions i va assegurar que "la veu dels estudiants es tindrà en compte en el debat que ja s'ha iniciat dins la institució al voltant del nou ordenament acadèmic dels ensenyaments".
Dies abans, els estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona(UAB) van treure les urnes per expressar el seu desacord amb el decret. En aquest cas, es va celebrar l'alta participació, ja que hi van votar uns 2.600 alumnes més que en les eleccions al rectorat. En concret, hi van participar un 26,6% dels estudiants, a diferència del 15,8% que va votar el 2012 per escollit nou rector. Els resultats a la UAB també van ser molt clars: un 95,7% dels alumnes van votar a favor de paralitzar el 3+2.
Les protestes dels estudiants envers la nova modalitat són constants i anteriors, ja que s'han dut a terme diverses jornades de vaga els últims mesos. El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans ha acordat realitzar aquests referèndums entre el 2 de desembre i el 18 de gener a la UAB, la UB, la UPF, la UdG i la Universitat de Lleida perquè la comunitat estudiantil pugui fer-se sentir. En línies generals, les valoracions que es fan des dels organitzadors de les consultes són molt bones i expressen la voluntat de mobilització del sector estudiantil. El sindicat reitera que els estudiants "no poden estar al marge" del que ells consideren "imposicions per part del ministeri d'Educació".