Recobriments per a implants ossis amb biomaterials innovadors

L’empresa de biotecnologia NuMat Medtech desenvolupa recobriments de superfícies per a aplicacions mèdiques com implants dentals i ortopèdics, bastides i dispositius de farciment ossi

Enric Culat
23/02/2019
6 min

UN IMPLANT ÉS una tecnologia molt estesa que permet millorar la capacitat de mobilitat de les persones. El més important d’un implant, però, és que asseguri que el nostre cos el rebrà correctament i sense un procés d’infecció que provoqui un rebuig o una segona intervenció. En aquest sentit, NuMat Medtech presenta una solució que millora les tecnologies actuals i estàndard amb hidroxilapatita (les més emprades pels fabricants de productes ortopèdics) amb propietats addicionals a un implant. Els coatings o recobriments que aquesta empresa està desenvolupant permeten dotar l’implant de propietats multifuncionals, de manera que promouen l’augment de la integració òssia, la millora de la interrelació amb el teixit tou, la introducció d’efecte antiinflamatori i la disminució del risc d’infeccions. Així doncs, la proposta d’aquesta empresa podria convertir-se en la primera solució tecnològica per a la indústria d’implants mèdics que ofereix totes aquestes propietats de manera simultània i basada en molècules naturals que introdueixen funcionalitats millorades sobre els implants que es comercialitzen fins avui.

FINALISTA DE LA dotzena edició dels Premis Emprenedor XXI de CaixaBank, que es varen atorgar al CaixaFòrum Palma fa dues setmanes, NuMat Medtech és una empresa mallorquina de biotecnologia capdavantera en la recerca i desenvolupament de coatings mèdics per a implants dentals i ortopèdics. Les activitats d’R + D de l’empresa se centren en la producció de biomaterials per a dispositius amb ancoratge ossi, com superfícies d’implants dentals i ortopèdics, bastides i dispositius de farciment ossi.

L’EMPRESA VA NÉIXER el 2016 després de la fusió entre NuMat Biomedical i Sanifit Medtech. Originàriament, Numat Biomedical es va fundar el 2008 com una iniciativa de l’empresa NuMat AS (Noruega) i Marta Monjo, que actualment desenvolupa la tasca de directora d’Estratègies a NuMat Medtech. D’altra banda, Sanifit Medtech es va crear el 2013 com a spin-off de la divisió de dispositius mèdics de l’empresa Laboratoris Sanifit. NuMat Biomedical i Sanifit Medtech varen començar el 2013 un projecte de col·laboració anomenat PHYTECH, destinat a dissenyar i desenvolupar nous materials per a implants ossis.

Antoni Caldentey és el CEO de NuMat Medtech i explica que des de 2017 “estam tractant de donar la millor forma al projecte de NuMat”. Per això, l’empresa disposa d’una sèrie de productes protegits amb les seves respectives patents. Són productes que de moment tenen viabilitat dins el laboratori i amb els quals ara es tracta de saber si seran viables per al mercat. “Nosaltres creim que sí, perquè estan adreçats a una sèrie de necessitats que el mercat, de moment, encara no ha sabut resoldre de la millor manera”. Per “donar forma” al projecte, cal aconseguir els fons necessaris per poder cobrir tot el procés de desenvolupament. Així, el mes de maig de 2017 NuMat Medtech va tancar una ronda de finançament de 150.000 euros que li va permetre fer una sèrie d’estudis de mercat per saber si el seu projecte dels recobriments per a implants podia ser interessant per a les empreses especialitzades del sector. Atès que un producte sanitari necessita una part reguladora important, llavors NuMat Medtech va haver de contractar una consultora per tal de traçar el camí de regulació més correcte per poder dur els productes a mercat.

Tot això els va permetre arribar a una segona ronda de finançament el setembre de 2018, encara més gran, que en aquest cas va ser de 530.000 euros gràcies als inversors que ja hi havia dins l’empresa. Concretament, aquesta inversió va tenir la participació del fons de capital risc Caixa Capital Risc i d’altres inversors privats, la majoria dels quals empresaris de reconegut prestigi a les Balears. NuMat utilitzarà els fons captats per realitzar els estudis preclínics dels seus coatings sobre diversos tipus d’implants, i reforçarà les seves aliances estratègiques amb actors internacionals rellevants de la indústria dental i ortopèdica. Amb aquests diners, ara l’objectiu és poder acabar tota la part preclínica, o sigui, els estudis in vitro que siguin necessaris per demostrar l’eficàcia del producte. També es cobriran les despeses de patents i es contractarà més personal.

Com a resultat d’aquesta activitat, NuMat ha desenvolupat quatre superfícies d’implants amb materials bioactius i funcionalitats innovadores i personalitzades. Entre aquestes quatre, n’hi ha dues que estan més avançades: NM973 i NM977. La primera és una superfície bioactiva que redueix la periimplantitis i el risc de fracàs de l’implant. Es tracta de superfícies metàl·liques funcionalitzades amb flavonoides, unes molècules antioxidants d’origen natural i amb propietats d’osteointegració (la integració de l’implant en el teixit). El mateix recobriment promou la integració dels implants dentals en teixits tous i durs, per exemple ajudant a regenerar les genives. El producte, a més, redueix l’adhesió bacteriana a l’implant, amb un menor risc d’infecció. No només serveix per a implants dentals, sinó també per a implants ortopèdics (espatla, maluc, etc.). Respecte de la funcionalitat d’NM977, es tracta d’una superfície bioactiva modificada amb fitat per millorar la integració òssia i disminuir l’adhesió bacteriana. El fitat és una molècula natural abundant en llavors de plantes que inhibeix la resorció òssia i sobre la qual una altra empresa mallorquina, Sanifit, està investigant des de fa molts anys.

Caldentey explica que els dos productes -NM973 i NM977- ofereixen una solució semblant: “Potser un té millor efecte quant a osteointegració i l’altre inhabilita més l’adhesió bacteriana. Els processos de producció seran diferents i, quan arribi el moment de validar-los a escala industrial, llavors veurem quin dels dos pot oferir un menor cost i una major fiabilitat”. Allò cert és que les dues investigacions ara mateix van bastant parelles l’una amb l’altra, tot i que en la superfície bioactiva modificada amb fitat ja s’han fet estudis amb animals, segons apunta el CEO de NuMat. Insisteix que el desenvolupament dels estudis preclínics ara mateix són molt similars.

Segons els càlculs de l’empresa, al llarg de 2019 i 2020 s’acabarà la fase preclínica dels dos productes. Després s’anirà a una fase clínica amb un d’ells, o potser amb tots dos, en funció dels resultats obtinguts. El 2021 podria començar la part clínica amb assaig amb humans, fase que podria prolongar-se durant un any aproximadament. Després encara quedaria tota la part de seguretat i certificació per poder produir. “Sent realistes, ens n’anam al 2023 o 2024 com a data aproximada de sortida al mercat. Hem calculat que per a cada un dels dos estudis necessitam un milió i mig d’euros, o sigui, tres milions en total si desenvolupam els dos productes”, diu Caldentey.

Amb seu al Parc Bit, NuMat Medtech forma part del programa d’incubació BIOTEC que ofereix la Fundació Bit en col·laboració amb el clúster Biotecnològic i Biomèdic de les Illes Balears (BIOIB). NuMat és dirigit per un equip de prestigi: Marta Monjo és directora d’Estratègies, Joana Maria Ramis és directora de Laboratori, mentre que la junta directiva de l’empresa és presidida per Joan Perelló, alhora cofundador de Sanifit amb Bernat Isern. NuMat Medtech podria ser una de les empreses que es traslladàs properament al nou edifici del complex científic del Parc Bit. En tot cas, si els plans de producció d’alguns dels seus productes prosperen, llavors NuMat probablement necessitaria unes instal·lacions pròpies i més especialitzades. D’altra banda, NuMat col·labora estretament amb TERCIT, el grup de recerca de Teràpia cel·lular i enginyeria tissular de la UIB, en el qual també està l’IDISBA.

El CEO de NuMat Medtech explica que “encara hem d’acabar de definir què volem ser de grans; al principi anàvem cap a un model de llicència, però després hem vist que això no és interessant ni per als socis ni per atreure nou finançament. En conseqüència, hem decidit que ens encaminem cap un model de producció o subministrament de recobriments en el mercat dels implants. Això vol dir que o bé podem fabricar o bé externalitzar la fabricació -puntualitza Caldentey-; encara estam analitzant totes les possibilitats. A nosaltres ens agradaria molt poder fer el procés de fabricació a Mallorca, però la realitat és que la major part del mercat ortopèdic està als Estats Units, a Suïssa i Alemanya”. Respecte del futur del sector de la biotecnologia a les Balears, Caldentey es mostra convençut que “d’aquí a uns anys podrem xerrar de més d’una història d’èxit, perquè hi ha diverses empreses amb projectes molt seriosos i consolidats. Manca encara una major aposta dels investigadors pel sector privat, establir-se com a projecte i fer-lo una realitat com a empresa, però la capacitat d’atreure capital a Mallorca no és senzilla”, reconeix.

stats