Els humans reconcilien les dues espècies de tortuga terrestre a Mallorca
Fa 30 anys les poblacions vivien separades entre el Ponent i el Migjorn de l'illa, però l'acció humana les ha barrejades i ara conviuen sense problemes
PalmaL'acció humana ha barrejat les dues espècies de tortuga terrestre que viuen a Mallorca: la mediterrània ('Testudo hermanni') i la mora ('Testudo graeca'). A més, ara conviuen sense problemes, segons un estudi del Grup de Recerca d'Ecologia Interdisciplinària de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i l'Asociación Herpetológica Española, que estan elaborant un atles sobre la seva distribució. Fa trenta anys, però, les dues poblacions vivien separades entre el Ponent de l'illa i el Migjorn, amb exemplars de tortuga mora que habitaven la zona de Calvià i Andratx, mentre que les mediterrànies es localitzaven, principalment, a la Marina de Llucmajor, tot i que es podien trobar a altres parts de l'illa, exceptuant-ne la serra de Tramuntana.
L'àrea metropolitana de Palma actuava com a frontera artificial entre les espècies, però les persones que posseeixen una o diverses tortugues les alliberen a qualsevol banda. Respecte de les persones que agafen tortugues per tenir-les a casa, la biòloga Marta Salom, que forma part d'aquest grup dirigit pel professor de la UIB Samuel Piña, recorda que està prohibit. A més, apunta que la millor manera d'ajudar-les és "deixar-les a una finca propera, en cas de trobar-la enmig de la carretera, o bé dur-les al COFIB". Així mateix, assegura que necessiten menjar una àmplia barreja de vegetals només disponibles al camp i que a casa mai no els els podrien proporcionar.
El treball, que ha estat encarregat per la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, servirà per actualitzar les dades que existeixen, atès que l'atles anterior és de fa trenta anys. Per això, segons explica la Marta Salom, estan fent treball de camp per tal de recopilar el màxim nombre d'individus de les dues espècies.
Cal recordar que ambdues espècies varen ser introduïdes per l'home en temps històrics. Les restes més antigues trobades al nostre territori són unes de localitzades al jaciment arqueològic de l'Illot (Manacor), les quals daten de l'època talaiòtica. Tot i ser espècies introduïdes, formen part del Catàleg d'Espècies Amenaçades de les Illes Balears perquè fa molt de temps que habiten a les Balears. Aquest catàleg considera en estat vulnerable la tortuga mora, i la tortuga mediterrània la classifica com una espècie en règim de protecció especial.
Què podeu fer per ajudar al projecte?
Des del grup demanen col·laboració ciutadana, de manera que qualsevol persona pot enviar una fotografia de les dues parts de la closca de la tortuga i enviar-la amb la seva ubicació a través de la pàgina de Facebook del grup (Interdisciplinary Ecology Group-UIB), per correu electrònic a biobal.uib@fueib.org o bé per WhatsApp o Telegram al 647364542.