Part forana
Societat23/05/2024

La recuperació del molí d’aigua del pont de Porreres començarà el mes de juny

L'Ajuntament ja disposa de totes les autoritzacions del departament de Patrimoni del Consell per tal de posar en marxa la intervenció

Josep Maria Sastre

PorreresL’Ajuntament de Porreres iniciarà les tasques de millora del molí d’aigua del pont el vinent mes de juny. La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Porreres, Maria Antònia Melià ha informat que el Consistori ja disposa de totes les autoritzacions del departament de Patrimoni del Consell de Mallorca per tal de posar en marxa aquesta intervenció. “És una intervenció necessària amb vista a la seva valoració i socialització, per poder-lo obrir en un futur al públic”, explica.

Segons s’explica, la proposta d’intervenció “respon a la necessitat històrica de la recuperació d’un element cultural i etnològic del poble de Porreres, al qual es volen promoure futures tasques de recuperació, consolidació i restauració per evitar-ne el deteriorament i l’actual estat de runa en què es troba aquest bé etnològic”. Així “es durà a terme la recuperació i intervenció arqueològica per poder mostrar-ne els usos que tingué en el passat i alhora recuperar els mecanismes de l’enginy que encara es troben al seu antic lloc”.

Cargando
No hay anuncios

La proposta d’actuació arqueològica del present projecte “consisteix a realitzar una intervenció preventiva de les estructures del cup, cacau, obrador i carcabà del molí fariner hidràulic per a la recuperació sistemàtica de totes aquelles restes mecàniques que estiguin en el seu lloc, tals com els rodets, sageties o restes del banc”.

El molí d’aigua està ubicat en la confluència de la carretera de Vilafranca amb la síquia de Banyeres i quedarà entre la nova ronda de circumval·lació i la síquia de Banyeres, un fet que “crearia un espai singular i milloraria la imatge del poble”.

Cargando
No hay anuncios

S’explica en la memòria que “els materials constructius són propis de l’arquitectura tradicional mallorquina: paraments de pedra en sec, paredat en verd i mitjanes de marès referides amb morters de calç, tancaments de fusta i cobertes d’un aiguavés de teula àrab que reposen sobre les bigues”.

Es destaca, a més, que “restaurar l’edifici permetria crear un petit espai per difondre la hidràulica tradicional del Pla de Mallorca, cosa que permetria dotar l’edifici d’una funció que en garantiria el manteniment”.

Cargando
No hay anuncios

Cal recordar que el passat mes d’agost de 2023, part de l’estructura del molí d’aigua es va esbucar i va quedar sobre la carretera que accedeix al nucli urbà des de Vilafranca.