Taurons
Societat 11/09/2024

Recuperar els taurons i les mantes, dos animals clau per al funcionament de la mar Balear

Un comitè d'experts per promou la recuperació de les poblacions d'aquestes espècies

2 min
La sobrepesca i l’alteració dels hàbitats dels taurons han fet que estiguin en una situació delicada.

Segons el Llibre vermell dels peixos de les Illes, de les 56 espècies de selacis (peixos cartilaginosos com taurons i mantes) registrades a l'arxipèlag, 34 estan amenaçades i 17 estan en perill crític o bé ja s'han extingit a nivell regional. Per promoure la recuperació de les poblacions d'aquestes espècies, que són indicadores de la salut dels ecosistemes marins, aquest dimecres s'ha celebrat la primera reunió del comitè d'experts en el marc del projecte 'Estratègia Balear de Taurons i Mantes'.

Segons ha explicat la directora general de Medi Natural i Gestió Forestal, Anna Torres, la intenció del projecte és "posar en valor el paper de les poblacions dels peixos cartilaginosos com a indicadors de l'estat de salut dels ecosistemes marins" i també ser "un referent en la recuperació de taurons i mantes a les Balears".

La relació entre la desaparició d'aquestes espècies i la pesca és indiscutible. A més, aquestes espècies constitueixen el darrer escaló de la cadena tròfica, la qual cosa fa que tenguin un paper clau en l'estructura i el funcionament dels ecosistemes marins. Per això, la disminució del nombre d'aquestes espècies podria tenir conseqüències ecològiques greus. Per això, el director general de Pesca, Antoni Grau ha assegurat que el projecte pretén "gestionar les pesqueres des d'un punt de vista ecosistèmic, tal com ho exigeix la Política Pesquera Comú" i "promoure accions a favor d'aquest grup zoològic".

D'ençà que des de 1986 la flota pesquera professional de les Balears ha perdut el 75% d'efectius, la pressió pesquera s'ha reduït. Les poblacions de peixos vulnerables a la pesca han experimentat recuperacions, amb increments de biomasses de fins a un 800%, encara que gairebé afecten exclusivament els peixos d'escata. La reunió d'experts ha abordat possibles accions, com establir mesures restrictives o voluntàries per a la pesca recreativa i professional; noves talles mínimes (per a la mussola, per exemple); i l'ensinistrament dels pescadors professionals en el maneig dels taurons per assegurar que els deixen anar. Altres propostes són la localització de zones de concentració lligades a la reproducció de mantes per poder fixar vedes locals temporals, i l'extensió del projecte de cria i alliberament d' altres espècies. Segons Grau, la presència de representants del sector pesquer "és fonamental per a poder tenir una visió veraç de l'aplicabilitat de les mesures i perquè la pesca sigui partícip del mecanisme de presa de decisions".

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi natural analitzarà les conclusions de la reunió i iniciarà els processos, amb mitjans propis o amb col·laboracions privades, per dur a terme les mesures que siguin més factibles.

stats