Urbanisme
Societat28/09/2023

Recursos Hídrics denega el projecte de la nova seu de Caixa Colonya per ocupar una zona inundable

Els tècnics consideren que el projecte alteraria el flux de l'aigua en cas de pujar el nivell del torrent de la Vall d'en March perquè és zona d'alt risc

PalmaEl projecte de nova seu que Caixa Colonya de Pollença projectava a l'edifici de Can Morató ha quedat aturat en sec a causa de la negativa de la Direcció General de Recursos Hídrics, que considera que no es poden fer les obres previstes perquè una part de l'àmbit d'actuació es troba dins zona inundable, cosa que suposa "un alt risc per a les persones". I és que el projecte de la caixa d'estalvis inclou l'ocupació exterior d'un espai perimetral per aixecar un mur amb el qual es volen prevenir possibles afectacions en cas de creixement del cabal del torrent de la Vall d'en March, fet que Recursos Hídrics considera no adequat perquè modifica el corrent de l'aigua i "pot reduir de manera significativa la capacitat de desguàs del torrent en aquesta zona i provocar increments de la inundabilitat a l’entorn immediat", fet que incompleix la normativa vigent.

A l'informe on desestima el projecte, la direcció general dependent de la nova Conselleria de la Mar i Cicle de l'Aigua recorda que la previsió d'activitats a la zona és molt variada, precisament amb intensa participació ciutadana, fet que s'allunya dels usos indicats al Règim Hidràulic per a aquests espais propers a un torrent. Precisament aquesta norma, el Règim Hidràulic de les Illes Balears, considera que a una zona de flux preferent, com és Can Morató, no s'hi pot fer res que suposi reduir la capacitat de desguàs en cas d'augment del nivell de l'aigua.

Cargando
No hay anuncios

A més, la finca objecte d'actuació se situa dins zona considerada 'de policia' i zona de servitud, que ha de prioritzar el pas als vianants per damunt de qualsevol altre objectiu. La iniciativa de reformar Can Morató i convertir-lo en seu central de l'única caixa d'estalvi de les Balears (només n'hi ha dues en tot l'Estat) es remunta a fa més de dos anys. El projecte, signat pels arquitectes Jordi Badia i Erik Herrera, té data de desembre de 2021 i pretenia donar tot un nou ús al conjunt de l'antiga fàbrica, que va aturar l'activitat l'any 1967. Amb aquest pronunciament, contra el qual lògicament es pot interposar un recurs, el projecte de nova seu de Colonya i de la Fundació Guillem Cifre és, avui, inviable.