Dotze imatges per redescobrir la Serra de Tramuntana des de l'espai, en una exposició a Andratx
El professor de Geografia de la UIB, Joan Bauzà, analitza detalladament aquest paisatge que és Patrimoni Mundial
PalmaLa neu que cobreix les muntanyes, la pols que arriba des de l'Àfrica per acabar formant part del sòl balear o les extenses zones de càrritx que hi ha entre el torrent de Pareis i Mortitx i que amaguen un paisatge que és resultat de la crema continuada per aconseguir pastures tendres. Aquestes són alguns dels exemples que el professor de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Joan Bauzà, aprofita per analitzar a l'exposició itinerant La serra de Tramuntana des del firmament. I ho fa a través d'imatges de satèl·lit.
"Sempre he pensat que agafar distància et permet visualitzar millor un territori", explica el geògraf i col·laborador setmanal de l'ARA Balears, on precisament escriu una secció que es diu Atalaiant des de l'espai. Els panells exposats, que es poden veure a partir d'aquest divendres i fins al 2 d'abril a l'Ajuntament d'Andratx, permeten diferenciar tres "nivells territorials", com diu Bauzà. D'aquesta manera el visitant podrà observar l'espai geogràfic, el territorial i el paisatgístic de la Serra, que és Patrimoni Mundial de la Unesco. Per interpretar-ho millor, totes les imatges tenen comentaris i textos escrits pel geògraf.
En un d'aquests panells es compara quina és la presència de la llum artificial sobre la superfície mallorquina respecte del continent europeu. "La Serra és un petit oasi de cel fosc", apunta el geògraf. L'obra està patrocinada pel Consorci de la Serra de Tramuntana, un organisme depenent del Consell de Mallorca, i ja ha passat pel Parc de la Mar de Palma, Sóller, i Calvià. La idea és que visiti tots els pobles de la Serra.