Avui coneixem

“El reggaeton és la veu d’una generació, com ho van ser el punk o el rock”

Avui coneixem el pianista i professor, Néstor Zaroso

El pianista Néstor Zaroso
07/07/2024
3 min

PalmaNéstor Zaroso (Castelló, 1998) viu de la música i per la música i hi ha dedicat la vida des de ben petit. Tot i els èxits i publicacions al piano, ara també viu per als alumnes de l’Escola Municipal de Música d’Alcúdia, amb la improvisació per bandera i un pòdcast que ha portat aire fresc al dia a dia dels estudiants. “Per sort, mai no he fet feina de res que no tingui a veure amb la música”, assegura. De fet, acompanya la creació i interpretació musical amb la formació de les futures generacions des de fa molts anys. “Ser docent és una experiència molt bonica. El fet d’haver estat alumne abans m’ajuda a entendre’ls i a conèixer quins són els seus dubtes i pors”.

Carrera musical . Néstor va començar al món de la música sense demanar-ho ni adonar-se’n. “Si a casa no m’haguessin apuntat a música sense jo demanar-ho, quan m’hagués adonat que era bo, potser hauria estat tard”, recorda.

La seva trajectòria ha estat plena d’oportunitats gràcies a tota la feina que ha fet des de nin. “M’he format en diferents àmbits i he adquirit diverses habilitats, això m’ha obert moltes portes perquè en el món actual ja no es premia tant l’especialització com abans”, diu.

Pel que fa al món musical actual i a gèneres com el trap o el reggaeton, el pianista, lluny de criticar-los, com de vegades fan altres músics clàssics, considera que “són la veu d’una generació, de la mateixa manera que en el seu moment també ho varen ser estils com el punk o el rock”.

Docència. Zaroso va començar en el món de la docència el 2015 i, tot i que manté activa la seva carrera professional, mai no ha abandonat la idea de formar els alumnes. “Veure créixer els joves musicalment i personalment és un regal que em dona energia per dur endavant qualsevol idea que tingui”. Pel que fa a la relació amb els estudiants, el pianista destaca que “ni un alumne ha de cercar un amic en el seu professor, ni un professor ha de cercar amics en els seus alumnes”. Tot i això, defensa que el “contacte emocional que es crea a una classe entre les dues parts és profund”.

Improvisació. La seva especialitat com a docent és la improvisació, un element clau per a qualsevol músic. “És tan important com la interpretació. No serveix de res saber interpretar a la perfecció la partitura més difícil si després no saps tocar cap melodia sense un paper davant”, assenyala. “No es pot comprendre totalment el que es toca si l’estudi previ no ha estat sotmès a un procés creatiu”, destaca. Així, Zaroso considera que “l’ensenyament musical necessita un canvi que formi en aquest àmbit”.

Pòdcast. Fa un any i d’una manera completament improvisada va crear un pòdcast amb els alumnes de l’Escola de Música d’Alcúdia i ara el programa és tot un èxit. “Ningú no esperava gaudir tant amb el projecte, ha estat un autèntic plaer per a tots”, celebra. Aquest pòdcast és també una oportunitat per oferir una formació extra als alumnes sobre com enfrontar-se a la realitat mediàtica amb normalitat. En aquest sentit, destaca que des de fa anys li crida molt l’atenció “la poca habilitat de molts dels músics quan parlam en públic”. El programa és “una eina més per ajudar els alumnes”.

stats