El registre de dades de peixos rars a les Balears rep més de 50 aportacions el 2022
Entre el 2015 i l'any passat s'han recollit 259 observacions corresponents a 54 espècies
PalmaLa base de dades que recull observacions de peixos rars a les Balears (DAPERA), que gestiona la Conselleria de Medi Ambient, ha registrat 53 aportacions de 19 espècies diferents durant el 2022. El Govern ha assenyalat que la més citada, com el 2021, ha estat el Lloro verd (Sparisoma cretense), amb nou comunicacions. Es tracta una espècie molt freqüent a les Canàries que s'està observant cada vegada més a l'Arxipèlag, possiblement a causa de l'escalfament de la mar.
També s'han registrat vuit cites de Mantellina (Gymnura altavela), espècie poc freqüent i rara al litoral balear, però que sembla en expansió. De les citades, un 53% correspon a espècies amenaçades, mentre que un 47% correspon a nouvingudes.
Per illes, la majoria de registres provenen de Mallorca, amb 40 cites, seguida per Menorca, amb 10; Formentera, amb dues observacions, i Cabrera, amb una. Durant el 2022 no s'ha comptabilitzat cap cita d'Eivissa.
Medi Ambient ha explicat que gran part de les col·laboracions del DAPERA provenen de la pesca professional, amb 20 cites, seguit del busseig recreatiu, amb 18, i del busseig professional, amb 6.
Cal recordar que el DAPERA es va crear arran de la publicació del Llibre Vermell dels Peixos de les Illes Balears (2015), que indicava la necessitat de recopilar i conservar registres d'espècies poc freqüents a les aigües de l'Arxipèlag. Des de la seva elaboració, s'han recollit 259 cites corresponents a 54 espècies que, posteriorment, han estat verificades per tècnics de protecció d'espècies i del Servei de Recursos Marins.
L'objectiu és millorar la informació disponible, principalment de peixos sense interès comercial, alguns dels quals es troben amenaçats. Es pretén, també, obtenir dades d'espècies noves a la Mediterrània. Amb tot, els interessats poden comunicar les seves observacions a través d'un formulari que es pot trobar a la web del Servei de Protecció d'Espècies: http://www.caib.es/sites/proteccioespecies/ca/dapera/