Educació
Societat19/09/2024

El Regne Unit es fa ressò de l'abandonament escolar de les Balears i parla de "pànic"

Les Illes tenen la taxa de sortida prematura del sistema educatiu més alta de l'Estat

ARA Balears
i ARA Balears

PalmaLes Balears tenen la taxa d'abandonament escolar més alta de l'Estat: 19,1% i cinc punts més que la mitjana. I el Regne Unit ja s'ha fet ressò d'aquesta problemàtica. El diari Express titula "Pànic a Mallorca després de l'alerta turística pels 'molts infants que abandonen l'escola abans de temps'" i agafa com a punt de partida els resultats de l'informe de transició econòmica del Fòrum de la Societat Civil, a més de l'impacte que té el model econòmic illenc en el sistema educatiu.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà del titular d'Express, cal posar en context aquestes dades de la mà dels experts. En declaracions a l'ARA Balears, el director de l'IES Josep Maria Llompart, Jaume Salvà, va considerar que responsabilitzar els alumnes "no és just ni és la solució". Malgrat tot, va reconèixer que les taxes d'absentisme i les qualificacions són de cada vegada pitjors. En relació amb les fuites prematures d'alumnes cap al mercat laboral, principalment turístic, el director del Llompart va considerar que s'han de prendre mesures i en plantejà una que, si bé podria ser efectiva, generaria rebombori: "Vincular els contractes a tenir, almenys, un títol d'ESO. Així, tenir-lo seria una necessitat".

Alumnes amb entorns desfavorables

La desigualtat econòmica, lligada també, en part, al model econòmic, també impacte en la dinàmica educativa. Si un alumne no va a classe "és per algun motiu, ben igual que si suspèn", va dir Salvà. "A les aules, els docents es troben amb contextos complicats, amb estudiants que volen llegir, però no tenen llibres a casa ni entorns que els puguin donar suport", va lamentar. És per aquesta raó que Salvà va fer una reflexió: "Tal vegada no els donam el que necessiten. Però són ells els que ens ho han de dir".