El Regne Unit oferirà als menors de 30 anys una alternativa a la vacuna d'Oxford
El regulador britànic també detecta un "potencial" vincle entre AstraZeneca i els trombes rars
LondresEl Regne Unit ha decidit oferir als menors de 30 anys una alternativa a la vacuna d'Oxford, sempre que sigui possible. És el primer resultat de la revisió que el regulador britànic ha fet sobre els casos de trombes rars que s'han detectat després d'administrar-la.
June Raine, la directora de l'Agència Reguladora de Medicaments i Productes Sanitaris britànica (MHRA, en les sigles en anglès), ha admès aquest dimecres a la tarda el "potencial" vincle entre la vacuna d'AstraZeneca i els problemes vasculars "extremadament rars" que hi ha hagut tant al Regne Unit com a la resta de països europeus, i que en alguns casos han dut a la paralització de la campanya d'immunització amb el producte de la farmacèutica anglo-sueca.
El professor Wei Shen, cap del Comitè Conjunt de Vacunació i Immunització (JCVI, en les sigles en anglès) ha emfasitzat que l'alternativa a AstraZeneca només s'hauria d'oferir als menors de 30 anys sempre que no tinguin cap malaltia prèvia o una condició específica que els posi en risc. Shen també ha afirmat que no fan ni de bon tros una crida a "aturar la vacunació de cap individu en cap grup d'edat". "Només aconsellem –afegeix– una preferència per una vacuna sobre una altra en grups d'edat particulars. Més que res com a mesura de precaució i no perquè tinguem cap seriosa preocupació de seguretat".
"Tot i que els assaigs clínics de vacunes ens permeten avaluar els efectes comuns, els efectes molt rars només es veuen quan s’utilitza la vacuna a gran escala", ha dit Raine, que ha assegurat també que hi ha una "alta possibilitat" que la vacuna AstraZeneca hagi provocat coàguls de sang en un "nombre extremadament reduït de casos". Amb tot, Raine també ha afirmat que el vincle no està totalment demostrat encara, i que calen més investigacions. Alhora, ha confirmat la seguretat global de la vacuna i la conveniència d'immunitzar-se.
De fet, sobre més de 20 milions d'administracions de la vacuna d'Oxford al Regne Unit, s'han registrat 79 casos de trombes rars, 19 dels quals han acabat en mort. Dels afectats, 51 eren dones i 28 homes, d'entre 18 i 79 anys. D'acord amb aquestes dades, el risc és que es produeixin 4 casos per cada milió d'immunitzats. Els especialistes consideren possible que la desproporció entre homes i dones correspongui al nombre de dosis inoculades, ja que proporcionalment els cientifics no han trobat diferències numèriques.
Aquesta dada contrasta amb el fet que els científics britànics, finalment, han conclòs, com ja s'ha apuntat, que només la població menor de 30 anys tindrà la possibilitat d'una alternativa a AstraZeneca, tenint en compte, per exemple, que França ha establert el llindar en els 55 anys i que Alemanya l'ha fixat en els 60 anys.
Malgrat el canvi de rumb anunciat, aquelles persones que ja hagin rebut la primera dosi d'AstraZeneca i es trobin en el grup d'edat afectat –en principi molt poques, perquè s'ha prioritzat la població de risc, la més gran– haurien de rebre-la, llevat que tinguin antecedents de problemes vasculars o hagin patit alguna de les afectacions descrites com a símptomes. Són: mal de cap intens, visió borrosa, dolor de pit, inflor de cames, falta d'alè, dolor abdominal persistent i hematomes inusuals.
La conferència de premsa del regulador britànic i del comitè de vacunes que assessora el govern de Boris Johnson ha tingut lloc minuts després que l'Agència Europea de Medicaments (EMA, per les sigles en anglès) afirmés des d'Amsterdam que "els coàguls de sang inusuals amb plaquetes baixes haurien de figurar com a efectes secundaris molt rars” de la vacuna Oxford. Amb tot, l'EMA continua afirmant que "els beneficis de la vacuna continuen superant els riscos per a les persones que la reben. La vacuna és efectiva per prevenir el covid-19 i reduir les hospitalitzacions i les morts".