MORIR ÉS DE RICS?
Societat28/10/2017

Reinventar-se la mort

Neus Suñer/armando Tur
i Neus Suñer/armando Tur

Palma/EivissaLa concepció de la mort va canviant al llarg del temps. Actualment, hi ha un corrent cada vegada més majoritari que aposta per tenir més contacte amb la terra, ja no només durant la vida, sinó també a l’hora de morir. Poder estar en contacte amb la natura o contaminar tan poc com sigui possible durant el procés d’enterrament i després són algunes de les noves opcions que hi ha a l’àmbit del negoci funerari.

Diverses empreses han desenvolupat projectes i eines que ho fan possible, com ara les urnes i els fèretres biodegradables.

Ara bé, les noves tendències no tenen només a veure a fer la mort més sostenible, sinó que també abasten altres productes, molts dels quals només són aptes per a butxaques plenes. Fer diamants de les cendres del difunt ja quasi forma part del passat. El que es promou ara, per exemple, és la possibilitat d’enviar les cendres a la lluna o fer-les orbitar al voltant de la Terra.

Així mateix, la manera de recordar les persones estimades també passa per l’art. Cada vegada més, les cendres són utilitzades per mesclar-les amb altres materials i crear records immortals que queden lluny del repòs de les urnes als nínxols.

Les tecnologies també han entrat al món funerari. Noves eines com els funerals en streaming o condols en línia faciliten apropar aquests moments a la gent que es troba lluny.

Els nous productes del negoci funerari poden servir per donar noves eines per compartir i recordar de manera diferent, però també fan paleses les diferències adquisitives entre la població. Els productes que van sortint no són assequibles i normalment comporten primer un altre procés, com el d’incineració. La reinvenció surt cara.

Condolences i vídeos ‘online’

per recordar en la distància

La funerària eivissenca Pompas Fúnebres destaca com un dels seus principals serveis el de condolences a través de la seva web. “Fórem un dels primers de tot Espanya a fer-ho”, explica un portaveu de l’empresa, qui hi afegeix que passats uns dies es fa arribar a la família un resum dels missatges que s’han reunit.

Cargando
No hay anuncios

“Això sol fer molta il·lusió, veure la quantitat de gent que ha volgut transmetre els seus records”, explica el portaveu. A més, diu que el servei és molt necessari a un lloc amb la idiosincràsia de les Pitiüses, on molts difunts “tenen bona part de la família a altres indrets d’Espanya i d’Europa”.

La companyia Aurens ofereix un Espai per al record, una eina virtual que permet “retre homenatge a l’ésser estimat”. A la pràctica és una mena de xarxa social privada en què els usuaris poden compartir diferents tipus de materials sobre el difunt (textos, fotografies, vídeos...), en format blog i de manera privada.

Les dues empreses permeten fer comandes de flors en líne i enviar notes de condol ‘virtuals’.

D’altra banda, els Serveis Funeraris de Mallorca ofereixen l’opció d’enregistrar vídeos amb codi QR que s’instal·len a les làpides. Les persones que ho desitgin podran veure a través del lector un recopilatori d’imatges, vídeos o música que haurà estat escollit per la família amb l’objectiu de recordar aquella persona estimada a través dels records compartits.

Enterrar de manera

totalment biodegradable

Una empresa italiana ha desenvolupat un projecte anomenat Capsula Mundi i que permet a la gent que ho decideixi ser enterrada de manera totalment orgànica i formar part de la natura sense crear residus. La idea consisteix en una bajoca biodegradable en la qual es col·loca el cos en posició fetal i que després serà enterrada al bosc. A dalt hi anirà l’arbre que la persona difunta o la seva família hagi triat, que s’anirà nodrint a mesura que es vagi descomponent el cos. Aquest projecte vol promoure la concepció de cementeris verds allunyats de la grisor de les làpides.

Cargando
No hay anuncios

Funerals amb oradors per

valorar la vida del difunt

És un servei que ja s’ofereix a altres indrets de l’Estat i que d’aquí a poques setmanes començaran a oferir a Eivissa: cerimònies, normalment civils, de funeral amb la figura d’orador. Els darrers dies alguns treballadors s’han estat formant arreu de l’estat espanyol per dissenyar uns discursos que fan referència a la vida del difunt i els records dels éssers estimats. Aquest orador es pot acompanyar amb la projecció d’algunes imatges, amb música i, fins i tot, amb càtering si la família ho demana.

El record de la gent estimada pot tenir forma de diamant

Cendres que donen

vida a les plantes

Convertir les cendres d’una persona en diamants va ser una de les primeres innovacions que es van oferir per poder recordar la gent estimada d’una manera diferent de les tradicionals. A l’estat espanyol ho fa des del 2004 una empresa catalana, tot i que ara se n’hi han sumat d’altres que no només ofereixen produir diamants sinó també joies fetes de vidre o penjolls que duen les cendres a dins. En el cas dels cristalls, les cendres es mesclen amb el material a l’hora de donar forma a la joia, però el procés per fer els diamants és diferent. De les cendres que s’entreguin s’extreu carboni, que passarà per un altre procediment que el convertirà en carboni pur. Aquest es col·loca en una premsa especial, on es deixa a alta pressió i temperatura durant nou dies. Després d’aquest procediment, quedarà un diamant en brut que s’ha de polir.

Cargando
No hay anuncios

Les urnes biodegradables són una tendència a l’alça. El seu objectiu és disminuir l’impacte ambiental a partir de l’ús de materials naturals i, de vegades, amb productes de proximitat. Les empreses que fabriquen aquest tipus d’urnes expliquen que es volen centrar en les persones i que puguin ser incorporades al medi natural.

Hi ha companyies que han anat més enllà. Dos germans catalans han creat el que descriuen com la “primera urna biodegradable del món dissenyada per convertir-se en un arbre després de la vida”. Així, les cendres dels éssers estimats es converteixen en adob per a una futura planta, de la qual s’envien les llavors que es vulguin tenir que es podran plantar a l’exterior o tenir-les dins casa. La idea és que la mort es converteixi en una transformació i es pugui continuar celebrant la vida.

Els serveis funeraris arriben a la Lluna

Escampar les cendres a l’espai ja és possible. Una empresa nord-americana ha posat en marxa aquest servei, que a l’estat espanyol es pot fer a través d’una funerària d’Albacete. El procediment consisteix a enviar una càpsula amb una part de les cendres a l’espai i es pot triar si es volen fer arribar a la Lluna, fer que quedin a l’òrbita terrestre o fer-les viatjar per l’espai.

Les famílies es reuneixen el dia que s’enlaira la nau que durà les restes i després, en el cas de la funerària espanyola, es fa un reportatge audiovisual per recordar-ho. Pel que fa al preu, les úniques tarifes que són públiques són les dels Estats Units: 12.500 dòlars per enviar un gram de cendres a l’espai i 5.000 per enviar-ne 85 a orbitar al voltant de la Terra. Cal tenir en compte que, de mitjana, cremar un cos adult genera 2.268 g de cendra.

Urnes fetes de sal per poder llançar les cendres a la mar de manera sostenible

Segons les empreses del sector, en els darrers mesos està creixent la tendència a demanar urnes biodegradables. A les Pitiüses la majoria, el 53% dels qui es decanten per aquesta opció, ho fa triant unes urnes fetes amb sal, que “d’acord amb la normativa ambiental” permeten llançar les cendres a la mar. “Són urnes que es desfan en entrar en contacte amb l’aigua” i permeten organitzar comiats en vaixells. No és l’única opció biodegradable, l’empresa Aurens ha presentat un concepte d’urna incubadora dissenyada per transformar les cendres del difunt en un arbre. “És una opció natural i biodegradable que es pot tenir en un entorn domèstic i urbà i que permet a l’ésser humà tornar al cicle de la vida”, explica la gerent del crematori de Santa Eulària, Mónica Miranda.

Cargando
No hay anuncios

Convertir la memòria en obres d’art

Les maneres de recordar les persones estimades són moltes i n’hi ha per a tots els gustos. N’hi ha algunes destinades a mantenir la memòria d’una manera més artística, com pintar quadres o crear un vinil amb les cendres del familiar difunt i que reculli les seves cançons preferides.

Aquesta darrera opció ha estat desenvolupada al Regne Unit i consisteix a crear de zero un vinil, en el qual es mesclen les cendres amb la peça en brut del material i en què després es gravaran les cançons o el missatge que es vulgui. D’aquests discs, se’n poden fer fins a 30 còpies perquè les persones que ho vulguin també puguin guardar el record.

Els quadres, els fa una empresa espanyola que pinta amb les cendres per convertir-les “en expressió artística”. Els preus que hi ha publicats són d’entre 290 i 1.800 euros.