Central fotovoltaica
Societat11/10/2024

Renovables sí però així no! adverteix de l'augment "desbocat" de projectes fotovoltaics en sòl rústic a Mallorca

Segons la plataforma, des del mes de març hi ha hagut també una "important allau" de projectes fotovoltaics a Marratxí i Palma

ARA Balears
i ARA Balears

PalmaLa plataforma Renovables sí però així no! ha advertit aquest divendres, en roda de premsa, de l'augment "desbocat" de projectes de centrals industrials fotovoltaiques en sòl rústic a Mallorca.

En concret, així ho ha alertat la portaveu de la plataforma, Margalida Rosselló, que ha detallat que, segons les seves dades, "ara les centrals fotovoltaiques en funcionament són 76, amb una ocupació de 412 hectàrees", i "els projectes en tramitació que s'han presentat a exposició pública han passat de 68 al març a 89, amb un total de 1.202 hectàrees (abans eren 907 hectàrees)".

Cargando
No hay anuncios

"En total són 165 centrals fotovoltaiques en sòl rústic a Mallorca, que, segons la superfície poligonal, ocupen 1.624 hectàrees", ha afegit. Amb tot, ha lamentat el "gran negoci" que suposa per a les empreses energètiques les renovables "industrials" en sòl rústic, on "es continuen tramitant projectes d'un gran nombre d'hectàrees", com la central fotovoltaica Llucmajor Solar, de 99 hectàrees, a la Marina de Llucmajor, "l'exposició pública de la qual aquest mateix dijous va acabar". Aquesta central és la més gran de Mallorca, seguida per la central de Puntiró, de 91 hectàrees, ja comptabilitzada al març, i de la de Mainou, de 60 hectàrees.

A més, des del març hi ha hagut una "important allau" de projectes fotovoltaics a Marratxí i Palma, segons la portaveu de la plataforma, que també ha advertit de l'expansió de les renovables "industrials" cap al Pla de Mallorca, particularment cap a Ariany, Maria de la Salut, Sineu, Sencelles i Santa Margalida, "malgrat que això suposi línies de connexió des de les centrals fins a la subestació elèctrica de més de 10 quilòmetres de recorregut".

Cargando
No hay anuncios

Tot això, ha criticat públicament Rosselló, "en comptes de fer una moratòria dels projectes que s'estan tramitant perquè el Govern balear i el Consell de Mallorca puguin elaborar la planificació territorial i energètica, que marca la Llei de canvi climàtic", i que aquesta "sigui sostenible, justa i amb participació de la ciutadania". En la roda de premsa per abordar aquesta qüestió també hi han participat María José Rivera, membre de Renovables sí però així no!; la portaveu del GOB Mallorca, Margalida Ramis, i la presidenta de la Federació d'Associacions de Veïns de Palma, Maribel Alcázar.