Territori

'Renovables sí, però així no!' demana derogar l'article que permet instal·lar parcs fotovoltaics en rústic

La plataforma critica que aquest punt de la normativa permet la tramitació de centrals de manera "ràpida i sense cap planificació energètica ni territorial"

El sòl rústic podria perdre 1.000 hectàrees pels parcs solars
ARA Balears
30/01/2025
2 min
1
Regala aquest article

PalmaLa plataforma 'Renovables sí, però així no!' ha demanat al Govern i als partits amb representació al Parlament la derogació de l'article de la Llei de projectes industrials estratègics que permet la construcció de centrals fotovoltaiques en sòl rústic. L'organització ha criticat que aquest punt de la normativa en permet la tramitació de manera "ràpida i sense cap planificació energètica ni territorial".

El Consell de Govern va aprovar divendres passat tres centrals fotovoltaiques en sòl rústic a Petra, Inca i Santa Margalida gràcies a la Llei de projectes industrials estratègics autonòmica, que en permet de manera "excepcional" la construcció en aquesta mena de sòl, ha assenyalat aquest dijous la plataforma en una nota de premsa recollida per EFE.

La plataforma ha instat a la derogació d'aquest article perquè considera que el Govern està "fent de l'excepció la norma per omplir de centrals fotovoltaiques el sòl rústic a Mallorca". "La declaració de projecte industrial estratègic ignora els requisits de la mateixa planificació energètica pel que fa als condicionants determinants de la idoneïtat dels parcs (fotovoltaics)", ha retret.

Les noves centrals aprovades, que se sumen a una altra a Santanyí aprovada el desembre, suposen una ocupació d'unes 75 hectàrees de sòl rústic, on hi haurà 108.000 plaques fotovoltaiques, ha detallat la plataforma, que ha subratllat, a més, la seva ubicació en llocs d'"important valor paisatgístic" i "alt valor patrimonial".

Per exemple, assenyalen que la central de Son Vivot, a Inca, se situa a 100 metres de l'Àrea Natural d'Especial Interès (ANEI), d'alt nivell de protecció, del puig de Santa Magdalena, zona que també té un gran valor agrari.

En el cas del projecte ALTEN I, a Petra, es troba a prop del jaciment arqueològic del Castellot, mentre que a la parcel·la de l'agrupació fotovoltaica de Santanyí es troba el jaciment arqueològic Son Danús Nou i el monument Es Burcanys, declarat Bé d'Interès Cultural (BIC) el 1966.

"Resulta molt preocupant que el Govern no prioritzi la planificació energètica i territorial, incomplint la Llei de canvi climàtic de les Balears, i siguin els interessos de negoci de les empreses energètiques els que marquin la seva política energètica i climàtica", ha denunciat la plataforma.

En conseqüència, ha demanat a l'Executiu que elimini les implantacions de centrals d'energies renovables de la Llei de projectes industrials estratègics, i han exigit una moratòria en l'aprovació i tramitació dels projectes de centrals fotovoltaiques en sòl rústic mentre es duu a terme una planificació energètica i territorial.

stats