“Rentadora, ordinador, televisor, nevera... tot surava dins la casa”
Els veïns del Mercadal, el poble més afectat per la DANA, apel·len a la solidaritat per superar els efectes de la tempesta que ha malmès desenes de cases al costat del torrent
Ciutadella“Som vius i és per celebrar-ho”, diu Berta, veïna del carrer d’Enmig del Mercadal. Davant seu hi ha el “paisatge de guerra” que, en paraules d’un altre veí, Eugeni Villalonga, ha deixat el pas de la DANA pel poble. Té 88 anys i altres dues vegades havia vist desbordar el torrent, però mai com aquest dijous. El xàfec que provocaren els 204 litres de pluja caiguts en només quatre hores entrà amb tanta força a ca seva que donà la volta al cotxe que hi havia estacionat. Altres van ser arrossegats i menjats per la torrentada.
Ester Pujol, una de les veïnes del Pla de ses Eres que va enregistrar un dels vídeos del desbordament que més s’han viralitzat, encara ni s’explica com ella i la seva parella van poder tancar la porta i evitar que l’aigua, que ja omplia mig metre d’alçada, continuàs entrant a la casa. “Va ser terrible, com un tsunami que arrossega arbres, mobiliari, tot!”.
Per sort, “l’absoluta solidaritat dels veïns ens va salvar. Van improvisar una brigada amb pales i estris i van anar ajudant tothom que estava en problemes”. La mateixa solidaritat que es veu l’endemà, amb el sol ja present, i molts veïns compartint la Kärcher i ajudant-se a treure aigua de les cases. Un equip de voluntaris de Creu Roja també pica totes les portes per prestar la seva ajuda, especialment als majors que viuen sols. Al carrer, l’Ajuntament hi ha instal·lat grans contenidors on tothom deixa els mobles i electrodomèstics que han quedat inservibles per la torrentada.
Una advertència
Fa quatre anys, arran de la tempesta Glòria, que també afectà el torrent, Ester assegurà la casa i reformà el pati interior per donar-li més pendent en cas d’entrada d’aigua. “Va ser una advertència i, després del que ha passat ara, s’haurien de prendre mesures extraordinàries”, demana. Exbatlessa del poble barceloní de Tiana amb 14 anys de residència ja al Mercadal, Ester reclama solucions.
Esteve i la seva esposa són amb els voluntaris de Creu Roja. El xàfec enderrocà els murs de protecció del seu pati i el del veí. Un arbre que tenien sembrat ha aparegut dins la casa, a la primera planta. “Va ser espantós. Una pedra de la barana del torrent va pegar contra la nostra porta i l’aigua s’ho va endur tot”. Quan ja cobria més d’un metre a dins, “vam haver de pujar a l’habitació de dalt”, comenta Esteve, qui ha passat la nit a ca una filla i espera l’arribada l’endemà dels altres fills per tramitar la cobertura necessària amb la seva assegurança.
Paco Pons, 76 anys i més de 50 vivint tot just devora el torrent, no ha tingut tanta sort. Ca seva no està assegurada i no sap com s’ho farà. “Quan veus aquest tipus de desgràcies per la televisió no n’ets prou conscient fins que no et passa a tu”, diu amb la cara entristida, mentre un dels tres fills se li apropa per mig abraçar-lo per darrere. Almenys Paco ha aconseguit mobilitzar una desena de persones. Fills i amics; tots, gent jove. Han tret tots els mobles al carrer i ell ho té clar. “No hi ha gairebé res que sigui aprofitable. Ho haurem de tirar tot”.
Berta, amb altres propietats al poble, revisa a fora de l’habitatge l’estat de la nevera. Dins ca seva hi té el seu net i deu operaris que ha contractat per ajudar-la a enllestir els desperfectes. “Ha estat dantesc, com una pel·lícula de ciència-ficció”, relata. “L’aigua passava d’un metre i la rentadora, l’ordinador, el televisor, la nevera… tot surava dins la casa”. No la té assegurada perquè, diu, “mai no havia passat res igual. Sí que veia que plovia i plovia i no aturava, però mai no m’havia imaginat que ho pogués fer tant”. Així i tot, Berta creu que “és per celebrar-ho amb un bon vi i un poc de pernil. Dins de la desgràcia, tots tenim salut i ningú no ha pres mal”. “Som vius, que és el que importa. La resta són objectes materials”, diu també Ester que, a la casa de davant, s’ha passat tot el matí fent net.
Les autoritats, amb la ministra Ribera al capdavant, han recorregut tot el carrer i parlat amb els afectats. Mentrestant, l’arquitecte municipal, Joan Lluís Torres, fa inventari dels danys soferts als béns públics per avançar la pròxima reclamació i declaració de zona catastròfica davant el govern estatal. El camp de futbol ha quedat inservible i s’hi haurà de tornar a instal·lar la gespa artificial. Les pistes de tennis, de pàdel, la coberta de l’escoleta… La llista és important. També s’haurà d’actuar al camí de Tramuntana, una de les dues úniques vies –totes dues de titularitat municipal– que no es van poder obrir l’endemà del pas de la DANA, juntament amb la carretera de Torresolí. La intensa pluja va obligar a tallar tot dijous capvespre la carretera general de Menorca en dos dels trams principals. També es van clausurar altra desena de vies, però el Consell les va deixar totes novament transitables a la mitjanit.
Els bombers de Menorca han realitzat 182 intervencions en poc més de 24 hores, bàsicament per buidar l’aigua dins habitatges d’Alaior i es Mercadal, i netejar les carreteres afectades per despreniments. La Guàrdia Civil ha rescatat igualment diverses persones atrapades a l’interior de vehicles i altres 16 que s’havien refugiat al terrat de quatre cases de la zona dels Plans d’Alaior per fugir de la crescuda de la mar. Comença la reconstrucció de les seves cases, malmeses per l’aigua. “Per sort, tothom estava previngut”, destaca el batle d’Alaior, José Luis Benejam. En cas contrari, diu una veïna del Mercadal, “això hauria pogut acabar com Sant Llorenç des Cardassar…”.