La reordenació del port de Palma no inclourà una zona comercial ni implicarà més passatgers
Autoritat Portuària accepta les condicions del govern espanyol per desbloquejar el projecte de remodelació
PalmaNi zona comercial d'oci ni més passatgers. La reordenació d'usos del port de Palma no implicarà un increment del trànsit de ferris ni iots, segons ha pogut saber l'ARA Balears. Fonts del govern espanyol assenyalen que l'Autoritat Portuària de les Balears (APB) ha acceptat les condicions de Madrid per tirar endavant la remodelació de la infraestructura. Les mateixes fonts remarquen el procés de participació ciutadana que s'ha duit a terme: l'APB s'ha reunit amb més de 60 entitats i partits polítics per debatre la reordenació, que era un dels requisits que exigia l'executiu de Sánchez.
Una de les ambicions de l'APB era traslladar l'àrea de reparació de vaixells al dic de l'Oest –cosa que sí que es farà– per obrir un espai d'integració entre el port i la ciutat just davant de la Seu de Mallorca. Ara bé, la intenció era que, a més d'espais d'esbarjo per a la ciutadania, també hi hagués espai per a bars i restaurants. Finalment, això no es durà a terme i no es destinarà cap superfície a restauració ni comerç, segons assenyalen fonts del govern espanyol, que remarquen que no hi pot haver cap activitat d'aquest tipus. El que sí que s'obriran seran espais esportius, culturals, formatius i d'investigació. Les mateixes fonts posen com a exemple el nou edifici del Sistema d'Observació Costanera de les Balears (SOCIB), que ja s'està construint en aquesta zona. També hi ha propostes per fer un museu nàutic, una escola municipal d'esport i un centre d'FP per a treballs relacionats amb la nàutica.
Les fonts consultades reiteren la reordenació d'usos en cap cas suposarà un increment de ferris ni de creuers, ni l'ampliació de la marina destinada a iots. El nou projecte de reordenació ha rebut el vistiplau unànime del Consell d'Administració de l'APB a la reunió d' aquest dimecres.
Veto de Madrid
L'ampliació del port de Palma que volia impulsar l'APB es va trobar de front amb el bloqueig del govern espanyol, segons va quedar palès a la reunió del Consell d'Administració de l'APB de juny. Una de les objeccions principals de Madrid va ser que un projecte d'aquesta envergadura, amb l'impacte ambiental que implica, no es podia fer sense un consens públic i social ampli, que, a més dels veïns de Palma, havia d'incloure les entitats ecologistes.
Cal recordar que, malgrat que el Partit Popular té la majoria en el Consell d'Administració de l'APB, la manca de suport del govern espanyol bloquejava de facto qualsevol iniciativa i que res no pot tirar endavant sense el suport de l'executiu de Sánchez.
L'APB ha fet una ronda de trobades els darrers mesos i entitats cíviques, com el Fòrum de la Societat Civil, han manifestat la seva oposició a qualsevol tipus de remodelació que es basi en criteris de creixement.