El repte de retallar un 10% de residus en dos anys a Eivissa i Formentera
Entre el 2014 i el 2017, les Pitiüses varen augmentar la quantitat de fems un 5% anual; ara, s’ha d’invertir la tendència
EivissaNo va ser fins l’any passat que la generació de residus a Eivissa i Formentera va mostrar, per primera vegada des de l’any 2010, una tendència decreixent en llocs com Sant Antoni, Santa Eulària o Formentera, però fins i tot aquestes poblacions encara superen en un 40% el límit establert per a l’any 2021 a la Llei balear de residus. En el conjunt de les Pitiüses la generació de residus ha de davallar un 10% en dos anys per complir la legislació balear. En canvi, des del 2010 els residus domèstics no tan sols no han disminuït en el conjunt de les Pitiüses, sinó que han augmentat un 25%, de manera que han superat la mitjana estatal. I, a més, el volum de residus gairebé s’arriba a triplicar durant l’estiu.
Segons el darrer informe de l’Observatori de Sostenibilitat d’Eivissa, Economia circular: residus, energia i aigua, que analitza el període 2014-2018, la quantitat de residus domèstics ha augmentat en 15.500 tones dins el sistema d’Eivissa i Formentera. Entre el 2014 i el 2017 la generació de residus va anar augmentant gairebé un 5% anual. El 2018 se’n va apreciar una lleugera davallada respecte de l’any anterior, però va ser inferior a un 1%. Si bé això no indica encara un inici de reducció de la generació de residus, sí que fa pensar que, com a mínim, s’hauria pogut estabilitzar.
Objectius europeus
Per assolir els objectius europeus, l’any que ve la recollida de residus hauria de davallar un 10%. Eivissa i Formentera encara estan lluny de la nova política europea d’economia circular per reduir la recollida de fems i fomentar el reciclatge i la reutilització. Pel que fa al darrer any del qual hi ha dades completes, el 2018, queda clar que la mitjana de residus generats a les Pitiüses, de 537,9 kg per habitant i any, és significativament superior a la mitjana estatal i europea, de 470 kg per habitant i any. O sigui: a les Pitiüses se supera la mitjana estatal i europea en 14,4 punts percentuals.
L’informe demostra que la variació mensual pel que fa a la quantitat de residus recollits, tant a Eivissa com a Formentera, està marcada per una forta estacionalitat: durant la temporada alta es recullen gairebé 2,5 vegades més fems que a la temporada baixa. És evident que aquest creixement estacional es deu a l’augment de població que causa el turisme, perquè la quantitat de deixalles generades per habitant es manté gairebé idèntica durant tot l’any: la variació tan sols arriba al 0,06%.
Residus voluminosos
L’estacionalitat també es nota en els residus voluminosos que acaben a les instal·lacions de la Xarxa de Deixalleries -i que varen registrar un augment de 566.606,9 kg entre el 2015 i el 2017. Però en aquest cas, a diferència dels fems domèstics, l’augment de residus es nota els mesos anteriors a la temporada, probablement a causa de la renovació d’equipaments turístic, i a partir del setembre, precisament per la fi de la temporada alta i la conseqüent neteja i buidatge d’habitacions d’hotel i immobles de lloguer vacacional.
La recollida selectiva va representar l’any passat un 17,2% del total dels residus recollits, i també està marcada per l’estacionalitat. Entre el 2014 i el 2018 la quantitat de residus recollits selectivament va augmentar en 7.522 tones i s’ha registrat un augment progressiu del reciclatge d’envasos, que ha arribat al 17%. Els municipis amb més percentatge de recollida selectiva són Sant Josep (25,1%), Santa Eulària (24%) i Eivissa (23,1%), però encara estan lluny del 50% que reclama la legislació per al 2021.
ONADA VERDA CONTRA LA CONTAMINACIÓ MUNDIAL
L’Observatori de Sostenibilitat d’Eivissa insisteix que cal conscienciar la població de la necessitat d’un major i millor reciclatge, i que és fonamental reduir la generació de residus. Queda molta feina per fer, però una part de la societat civil ja s’organitza. Tant a Eivissa com a Formentera molts ciutadans conscienciats s’uniran aquest dissabte, netejant els fems de camins i platges, a l’onada verda contra la contaminació mundial que recorrerà 150 països en el marc del World Cleanup Day. L’any passat les Pitiüses es varen afegir per primera vegada a aquesta acció amb la participació de prop de 1.500 voluntaris a Eivissa i més de 200 a Formentera. Entre tots varen recollir unes tres tones de residus, una xifra que els organitzadors esperen superar enguany.