Mostra de Cinema de Muntanya

Els rescats a la muntanya “no són un problema esportiu, sinó turístic”

La 15a Mostra de Cinema de Muntanya ha organitzat una jornada sobre seguretat, medicina i muntanya

210607   Simulacre rescat Bombers , Soller   IB 09
ARA Balears
22/10/2024
2 min

PalmaLa jornada organitzada per la Mostra de Cinema de Muntanya per parlar sobre seguretat, medicina i muntanya ha fet palesa la necessitat de "medicalitzar els rescats" i tots els assistents han coincidit en el fet que aquests "no són un problema esportiu, sinó turístic". Prop d'un centenar de professionals i muntanyencs han acudit aquest dilluns a Ca n'Oleo per assistir a la jornada i donar la seva opinió i escoltar els experts sobre la situació que es viu en els rescats i les passes necessàries per millorar la situació actual.

A través de les ponències d'experts en el sector dels rescats a les muntanyes de les Illes Balears, han exigit que es dotin de coneixements sanitaris a les persones encarregades dels rescats. En aquest sentit, Jaume Ponce, responsable del grup de rescats medicalitzats del SAMU, va explicar que "el 061 està formant personal perquè sigui capaç d'actuar en el particular medi de la muntanya". Tot i això, experts i assistents coincideixen en la necessitat de "fer pedagogia", ja que alguns accidents es podrien evitar amb facilitat.

Jornada de seguretat, medicina i muntanya de la Mostra de Cinema de Muntanya

Els punts forts i dèbils dels rescats de muntanya a les Balears han esdevingut el següent punt de debat. Enric Subirats, metge i guia de muntanya, ha subratllat els tècnics "impecablement preparats" que hi ha a les Balears, tot i que ha afirmat que cal insistir en la coordinació. Per a Rubén Santos, capità de l'àrea de muntanya, és un punt positiu que existeixin a les Illes dos equips de rescat: bombers i guàrdia civil. Tot i això, ha opinat que cal coordinar bé les sortides per sumar i no entrar en conflictes. També Ponce ha insistit en la necessitat de coordinació. Per la seva banda, Hugo Matas Blázquez, sergent responsable de GREIM dels Bombers de Mallorca, ha assenyalat el personal disponible a les Illes com a la gran fortalesa del sistema, així com l'entorn de baixa muntanya amb cobertura que permet notificar ràpidament un incident.

Pel que fa a la manca de dades estadístiques sobre els rescats de muntanya per poder dissenyar campanyes de prevenció específiques per als perfils que més els requereixen i per a la zonificació, el sergent dels bombers de Mallorca Hugo Matas ha afirmat que aquesta informació s'ha començat a recollir des de 2022 i que arribarà "més prest que tard".

Un altre tema a debat ha estat la possibilitat de cobrar els rescats de muntanya, aspecte en el qual hi ha hagut consens en la no conveniència de cobrar-los, ja que els seus efectes probablement no serien els desitjats i no millorarien la prevenció, la vertadera arma per lluitar contra l'accidentalitat a la muntanya.

stats