DANA
Societat 15/08/2024

Rescats, torrents desbordats i molta d'aigua a Mallorca i Menorca: el dia gros de la DANA a les Balears

Es Mercadal i la serra de Tramuntana, les zones més afectades per les tempestes

3 min

PalmaEl dia gros de la DANA a les Illes Balears ha deixat imatges inesperades i sorprenents, grans inundacions, torrents desbordats, desallotjaments forçosos i rescats policials. Mallorca (a primera hora) i Menorca (durant l'horabaixa) n'han estat les illes més afectades, mentre que a les Pitiüses aquest dijous la incidència de les tempestes ha estat menor.

Tot i les grans tempestes i les fortes pluges registrades aquest dijous, els Serveis d'Emergències han actuat a tan sols 131 incidents i cap de greu. La majoria han estat per inundació d’edificis, inundacions a la via pública i obstacles líquids a la via pública.

Un dels indrets més castigats pel pas de la DANA a les Illes Balears ha estat es Mercadal, on les fortes pluges han desbordat el torrent i els danys provocats pel desbordament són abundants, sobretot pel que fa als cotxes estacionats i en el mobiliari urbà. També hi ha un nombre important de cases inundades. Els forts aiguats caiguts a Menorca han estat de rècord al Mercadal, on s’han acumulat 204 l/m². De fet, mai en un mes d’agost des que se'n tenen registres no s’havien superat els 200 l/m² a les Balears. A més, aquest és el tercer registre de pluja més important de la història a Menorca d'ençà que se'n prenen dades.

Així mateix, s’han acumulat 94 l/m² a Ciutadella i 93 a l’aeroport menorquí. L’illa de Menorca ha estat la més afectada per la potent DANA, que ha castigat aquestes darreres hores tot l’Arxipèlag. Dimecres els aiguats més importants es van concentrar a les Pitiüses i dijous dematí li ha tocat rebre a Mallorca, on els registres també han estat molt importants. A la serra de Tramuntana hi ha alguns registres que ronden o superen els 100 l/m². Feia prop de tres dècades que no plovia tant en aquesta zona de l’illa mallorquina.

Els carrers del Mercadal, completament inundats

A la serra de Tramuntana s'han assolit o superat localment els 100 l/m² en poques hores. Destaca l'aiguat torrencial caigut al Port de Sóller, on les pluges han provocat el desbordament del torrent de la Figuera. La Guàrdia Civil ha desallotjat 10 veïns després que s'hagin inundat els seus domicilis. Segons ha informat el cos armat, quan hi han arribat, dins les cases hi havia fins a 50 centímetres d'aigua. La tempesta hi ha deixat més de 70 l/m² i feia prop de trenta anys que no plovia amb tanta força en aquesta zona.

Manacor també ha estat un dels municipis més castigats per les tempestes durant les primeres hores de la jornada. A més de les diverses inundacions a carrers i solars rústics, una de les parets de l'Auditori Municipal ha caigut. Els Bombers i la Policia Local han treballat per treure l'aigua que n'ha inundat el subterrani i han fet les tasques necessàries per evitar que l'incident pugui provocar danys estructurals o l'esfondrament de l'edifici.

Els Bombers de Mallorca han aconseguit rescatar 29 persones que havien quedat atrapades dins el tren quan es dirigien a Manacor. Quan eren prop del municipi de Petra, el comboi s'ha aturat per les inundacions a la via i els passatgers han quedat atrapats dins. Poc després, els efectius els han aconseguit treure sense que hi hagi cap ferit.

Un dels grans afectats del segon dia de tempestes a les Balears són els aeroports. Les pantalles d'informació continuen plenes d'avisos que anuncien retards i algunes cancel·lacions. Fonts del gestor aeroportuari Aena han explicat a l'ARA Balears que els causants d'aquests problemes en el trànsit aeri són les tempestes elèctriques i les fortes ratxes de vent que s'han viscut durant aquesta nit.

Davant la situació viscuda aquest dijous a les Balears, diverses brigades de la Unitat Militar d'Emergències (UME) del govern espanyol s'han traslladat a Mallorca per valorar les conseqüències de les tempestes registrades aquests dos darrers dies a l'illa i per ajudar a resoldre les incidències.

stats