Medi ambient
Societat12/04/2023

Les reserves d'aigua preocupen: el març ha estat un 79% més sec que la mitjana històrica

El Govern preveu que alguns municipis hagin d'aplicar restriccions a l'estiu, ja que els recursos hídrics no seran suficients per abastir la població

PalmaLa borrasca Juliette, que deixà més de 150 litres per metre quadrat a sis estacions meteorològiques de Mallorca i acumulacions de neu que en molts casos superaven els tres metres d'altura, ha provocat que les reserves hídriques de les Illes Balears se situïn quatre punts per damunt de les del mateix mes del 2022 (en el 62% de capacitat).

Aquest augment, tot i ser positiu, no es veu reflectit en una millora de l'estat de les unitats de demanda de l'Arxipèlag: "Haurien d'estar en situació de normalitat durant en aquesta època, i n'hi ha la meitat (5) que estan en situació de prealerta", ha assegurat la directora general de Recursos Hídrics, Joana Garau aquest dimecres.

Cargando
No hay anuncios

En la mateixa línia que Garau, el conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, ha reconegut que les xifres reflexen una "lleugera millora respecte de l'any passat", però ha recordat que "es deu a un fet puntual com és la borrasca" i que això no resol el problema de sequera estructural. "Les unitats de demanda d'Artà i del Pla estan en situació de prealerta continuada des del 2021 amb l'efecte acumulatiu que això implica", ha apuntat el Mir.

Cargando
No hay anuncios

Les xifres també s'han donat per illes i cal destacar que Menorca és l'única que no ha augmentat les reserves d'aigua respecte del mes anterior, ja que s'han mantingut en el 59% de capacitat . A Mallorca, l'augment ha estat de dotze punts (del 52% al 64%), tres a Formentera (del 31% al 34%) i dos a Eivissa (del 49% al 51%). No obstant això, en termes interanuals, "l'estat de les Pitïuses és pitjor que el 2022, mentre que a Menorca i Mallorca és una mica millor", ha destacat el Conseller.

El passat mes de març, un 79% més sec que la mitjana històrica

Tot i les intenses pluges i la nevada de Julliete, les dades de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), indiquen que el març ha estat un mes molt sec a Balears, amb una mitjana de 6,9 envers els 33,1 litres per metre quadrat (l/m²), de la mitjana històrica (un 79% menys). A més, des de que es recullen les dades de l’Albufera (1987), aquest és el primer mes de març sense precipitacions i a l’estació de Pollença n’és el segon des de 1947 que començaren els registres. "La manca de precipitacions, sumada a les altes temperatures i a la forta pressió humana que suporta l'Arxipèlag, ens preocupa amb vista a l'abastiment d'aigua per a l'estiu" ha apuntat Mir.

Cargando
No hay anuncios

Cal recordar que les competències en restriccions d'aigua són municipals, però des de Medi Ambient preveuen que s'hagin d'aplicar mesures restrictives, com disminuir la pressió de l'aigua corrent o aturar el subministrament en certes franges horàries, per fer front a una probable situació de sequera en alguns pobles.

Cargando
No hay anuncios

Per illes, ha estat un mes molt humit a Formentera (27,6 l/m² respecte els 16,8 l/m² de mitjana històrica), normal a Eivissa (27,7 enfront els 23,7 l/m²), i molt sec a Menorca (6,6 l/m² enfront 33,2 l/m²) i Mallorca (3,0 l/m² enfront 34,9 l/m²) .