Part forana
Societat01/04/2023

Els residus, nou escull per a les obres de l’hotel Formentor

Medi Ambient diu que no es poden ubicar 45.000 metres cúbics de restes en dues parcel·les inundables i reclama documentació a l’Ajuntament de Pollença

PalmaEl projecte de construcció del nou hotel Formentor s’embolica cada vegada més i l’Ajuntament de Pollença no podrà regularitzar, de moment, l’expedient de la construcció principal. El motiu és que la Direcció General de Residus no dona el vistiplau de cap manera a la solució del consistori per als 45.000 metres cúbics de restes de l’excavació que s’ha fet: dipositar-los en dues parcel·les municipals que són inundables.

Segons els tècnics de Residus, les ubicacions que ha proposat l’Ajuntament de Pollença, dues propietats municipals de 3.600 i 3.900 metres quadrats respectivament, “es troben en zona d’inundació i, per tant, no és “gens recomanable que s’hi faci cap tipus d’emmagatzematge”, segons figura a l’informe al qual ha pogut accedir l’ARA Balears. A més, els tècnics consideren que, si l’acord entre el promotor de les obres i l’Ajuntament de Pollença vol prosperar, caldria també un pronunciament de Recursos Hídrics per l’afectació que genera. Segons l’informe, l’acumulació d’una excavació tan gran en uns solars com els que aporta el consistori provocaria una muntanya de prop de sis metres d’alt.

Cargando
No hay anuncios

Segons el regidor d’Urbanisme i exbatle de Pollença, Tomeu Cifre, “aquest càlcul és una animalada i s’ha escampat perquè Junts Avançam va dient això per fer por a la població”. “Però aquest material ens serviria per a una base per poder fer dos aparcaments, que són necessaris, i la quantitat que sobràs ja es duria a un altre lloc, no farem cap muntanya”, explica.

Les ubicacions no s’han comunicat

Un altre inconvenient que ha detectat el departament de Residus de Medi Ambient és que l’Ajuntament de Pollença no ha presentant “cap comunicació” respecte dels indrets que consten com a ubicacions dels residus, tal com estableix la normativa.

Cargando
No hay anuncios

Ara, tant el promotor com l’Ajuntament hauran de respondre el contudent escrit de Medi Ambient, un nou escull per al projecte de construcció de l’hotel Formentor. “No es pot tolerar que un ajuntament cedeixi un espai municipal, propietat dels pollencins, a una empresa privada, que s’estalvia el cost de tractar els residus de l’excavació que ha fet per un interès particular. La resta de ciutadans passen per caixa, no entenem aquesta desesperació de l’equip de govern perquè l’empresa de l’hotel Formentor no ho faci”, diu l’exbatle i portaveu de Junts Avançam, Miquel Àngel March.

Cargando
No hay anuncios

Cifre insisteix que els 45.000 metres cúbics només corresponen a l’excavació per fer el nou hotel i que la resta de residus, que són pròpiament d’enderrocs, es revaloritzaran a la mateixa obra “o es duran a tirar a Mac Insular, com marca la normativa”. Però el fet és que l’hotel Formentor no disposa de moment d’un pla de residus complet i aprovat per les administracions competents i, per tant, ara mateix no pot completar l’expedient administratiu perquè pugui regular-se.

L’excavació i la demolició del Formentor han generat un volum molt més gran de residus del que es preveia inicialment. El projecte i la llicència feien referència a una reforma, no a un esbucament total, el qual es va fer sense el títol habilitant corresponent, i que hauria d’haver estat una llicència de nova construcció. Segons la documentació aportada per Pollença a la Direcció General de Residus, aquest canvi decidit per la propietat ha provocat en total 115.700 tones de residus.

Cargando
No hay anuncios
Una llicència de nova construcció on està restringit?

L’episodi dels residus és un nou capítol de la sèrie de complicacions que arrossega la construcció de l’hotel Formentor i que començaren en el moment en què es va saber que les obres no eren de reforma, tal com figura a la llicència municipal. Es tractava d’un permís de reforma integral, però en cap cas estava prevista la demolició. Precisament per aquest motiu, l’Ajuntament de Pollença va dictar una ordre de precintament, que mai no es va complir, segons la qual s’havien d’aturar les obres perquè no es disposava de cap títol habilitant oficial que permetés tirar-ho tot. Després, el mateix Ajuntament va aprovar un permís per regularitzar la demolició, que és la que ha generat molt més enderrocs dels que estaven previstos inicialment.

L’oposició, principalment el partit Junts Avançam –liderat per l’exbatle Miquel Àngel March–, ha qüestionat en diferents ocasions que en una zona com Formentor, “on està prohibit donar llicències de nova construcció”, es pugui acabar atorgant un permís municipal per aixecar un nou hotel quan ara mateix la normativa no ho permet, segons la interpretació que en fa aquesta formació. La gran pregunta que es formula a Pollença és si l’empresa promotora ja tenia intencions de tomar-ho tot o realment el que ha passat és que es varen trobar amb una situació de precarietat per part de les estructures “que no donava alternatives a la demolició”, segons va dir en el seu moment el regidor d’Urbanisme, Tomeu Cifre. El fet, però, és que l’empresa no va esperar a tenir el permís i va enderrocar sense aturar en cap moment les obres.

Es dona la circumstància que un portaveu del fons d’inversió que dona suport financer a la promotora Formentor Bay va dir públicament al programa Zoom d’IB3 Televisió, abans d’iniciar-se les obres, que l’operació preveia l’enderrocament total de l’hotel. En aquell moment, l’oposició municipal ja va fer una denúncia pública advertint que aquella iniciativa no estava emparada en la llicència, que clarament era de reforma.