Mònica Estruch: "Tenim una responsabilitat amb el tipus de català que ensenyem"
Directora de la revista 'Cavall Fort'

BarcelonaCavall Fort és la revista infantil en català més longeva i acaba de publicar el número 1.500. Des de fa 63 anys, la publicació ha estat un referent en literatura infantil i ha ofert còmics, contes i informació als més petits. Mònica Estruch n’és la directora des del 2022.
Albert Jané, exdirector de Cavall Fort, va celebrar l’aniversari de la revista amb una piulada: "Més de 60 anys, és un cas únic, és un miracle!" Creus que és un miracle?
— És un miracle perquè hi ha una feinada al darrere, no només d’ara, sinó acumulada al llarg dels seixanta-tres anys que té la revista. Tenim unes bases des del principi que han anat evolucionant, igual que canvien els nens, però intentem mantenir el que en diem l’essència de Cavall Fort dels inicis, que es continua reconeixent encara ara. Compares un exemplardels primers anys i l’últim número i s'assemblen poc gràficament, però tenen ingredients, seccions, plantejaments i objectius molt semblants.
Com definiries aquesta essència?
— L'essència són uns valors, una manera d'entendre la feina que estem fent i un respecte immens pels lectors. Ens adrecem a infants d'edats primerenques, però no els tractem com si fossin desconeixedors o ximples. Hem d'explicar-nos d'una manera diferent, perquè tenen maneres de mirar-se el món absolutament suggestives. Això es tradueix en rigorositat a l'hora d'escriure i de documentar-nos. Darrere de qualsevol pàgina hi ha una feina de síntesi, de no donar per descomptat res, de situar tot allò que expliquem, i llavors aportar-hi un toc d’humor. Sempre tenim els nostres lectors molt presents.
Però què és més prioritari, l’humor o l’aprenentatge?
— Entretenir i divertir és la màxima prioritat. L'humor, la diversió i el joc són el canal, però ho acompanyem amb coneixement. A través del joc es pot aprendre, i molt.
Com es fa la tria de temes? Hi ha a Cavall Fort un paper actiu dels lectors en la tria de continguts?
— Des de fa un parell d'anys fem una reunió amb nens lectors i penso que és una solució magnífica. És una representació d'uns quants lectors dels milers que hi ha. Però, com que els nens parlen molt clar, et diuen sense filtres què els interessa, què els agrada i què troben a faltar a les pàgines de la revista. I aquí surten sempre propostes de temes. N'hi ha alguns que ja hem recollit i d’altres que ens els apuntem. També ens poden escriure a través d’un fòrum que tenim a la web i proposar temes.
L’any 2023, l’Ajuntament de Borriana (Plana Baixa) va cancel·lar la subscripció de les biblioteques a la revista Cavall Fort. Com ho vau viure? S’ha repetit algun cas semblant?
— L'Ajuntament va deixar de pagar les capçaleres, però les revistes hi continuen. El que van provocar va ser una reacció popular espectacular de solidaritat i de defensa de la llengua. Cavall Fort va ser el cavall de batalla i tot i que van cancel·lar una subscripció, en van crear moltes més. No ha passat més.
Com es gestiona el model de llengua en una revista per a infants de tots els Països Catalans?
— Tenim un privilegi, el model de llenguatge que va establir l'Albert Jané, el segon director de la revista: un català normatiu, del Diccionari Català-Valencià-Balear, on vigilem molt l'ortografia, la sintaxi o els calcs. És un procés d’edició molt meticulós, perquè tenim una responsabilitat amb el tipus de català que ensenyem, que no només enviem als Països Catalans, sinó arreu del món, i creiem que val la pena que tots els nostres lectors sàpiguen la riquesa pròpia i els dialectes de la llengua.
Amb els canvis tecnològics, els nens consumeixen més en línia. Com us acosteu als nous lectors? El format en paper encara funciona?
— Els nostres lectors no tenen xarxes ni mòbil i, per tant, amb la nostra via mediàtica ens dirigim als pares o als educadors. A la revista ens dirigim als nens, que és cert que tenen accés al món digital. Però Cavall Fort és un oasi on el tempo l’escull el lector. En el fons, els nens necessiten llegir per desenvolupar la comprensió i tot el que d'aquí en surt rebotat. Amb tota la preocupació que hi ha ara per temes de comprensió lectora, val la pena començar a introduir la lectura amb El Tatano o Cavall Fort i que després mantinguin el cuquet.
Quin impacte ha tingut Cavall Fort en generacions de joves catalans?
— Quan fem crides és una allau de missatges, comentaris i anècdotes. Molta gent té algun tipus de lligam amb la revista. Al llarg de seixanta-tres anys hi ha moltes generacions de lectors! La clau és l’impacte de quan s’és petit, quan les coses fan il·lusió i et marquen. Sobretot si són positives: et queden per a tota la vida. En general, la tònica és aquesta: emoció, aquella cosa que et desperta i et lliga amb una infància i amb un record feliç. I això és meravellós.