A partir de les opinions de les dues expertes consultades per l’ARA, us proposem una sèrie de visites educatives i ecoturístiques per descobrir la fauna a Catalunya.
És responsable veure animals en captivitat?
Analitzem com podem gaudir i aprendre de la fauna amb respecte
Aquest estiu marxem a Tailàndia i volem veure elefants. Però abans ens informem dels centres que ho fan de manera respectuosa amb l’animal i ens assegurem que anirem a una bona reserva. O potser anem a Kènia, i volem veure animals en llibertat. Farem un safari però buscarem que sigui respectuós: que no s’acosti als animals, que no interfereixi en la seva vida i, per descomptat, que no els ofereixi menjar per atraure’ls. Però quan volem veure animals a casa, ¿fem el mateix? ¿Anem a buscar animals autòctons en llibertat? ¿Ens plantegem si és responsable anar a una dofinera? I muntar a cavall? ¿I visitar un centre on estan en semillibertat? L’ARA ha contactat amb dues expertes perquè ens ajudin a desgranar tots aquests dubtes i aquest estiu puguem gaudir dels animals amb la màxima responsabilitat possible.
Quins animals captius visito?
Si parlem d’animals en captivitat, “hi ha gent que es pensa que qualsevol centre que porta el nom de refugi o centre de rescat és un bon lloc, però s’equivoquen”, explica Andrea Torres, tècnica i biòloga del departament d’animals salvatges, comerç i ús d’animals per a entreteniment de la Fundació per a l’Assessorament i l’Acció en Defensa dels Animals (FADAA). “El problema és que els centres de rescat no estan legislats i qualsevol centre d’animals es pot posar el nom que vulgui, ja sigui rescat o refugi, sense complir cap requisit”, detalla l’Andrea.
Per això diu que és important tenir en compte quatre consideracions. “Primer, que no hi hagi lucre: els espectacles, l’ús dels animals amb interacció, ja siguin carícies, selfies o muntar-los, són un indicatiu molt clar que les coses no es fan bé”, comenta. També diu que en un centre de rescat real no acostuma a haver-hi cries, “si no és que s’hagi rescatat una femella prenyada o hi hagi hagut un error amb el sistema d’anticoncepció”. També s’ha de tenir en compte l’origen dels animals: “Si venen d’intercanvis, cessions o compres, malament. Normalment, els centres de rescat reals expliquen la història dels seus animals, com han arribat fins allà i com ha sigut la seva vida abans d’arribar-hi”. Per últim, s’ha de veure si és un centre amb molts animals i sense especialització. “En aquest cas, cal desconfiar-ne, perquè el més normal és que siguin especialitzats i que prioritzin el seu benestar”, conclou l’Andrea.
La biòloga tampoc és partidària dels centres o zoos que diuen que tenen els animals en semillibertat: “La llibertat a mitges no existeix. Potser tenen més espai, que és una millora, però no és una manera respectuosa de tenir un animal”, considera. “Ara que tots hem passat per un confinament, ho podem entendre millor: els animals poden estar en un espai gran, que podríem comparar a la comarca quan vam avançar en les fases de confinament, però no poden decidir lliurement sortir-ne. Crec que a ningú li agradava aquesta situació de falta de llibertat”, detalla l’Andrea.
Com observo animals autòctons en llibertat?
La Marta Tafalla, professora de la UAB, especialitzada en ètica animal i ecologia, és més radical: “Em preocupa que es visitin animals en captivitat perquè reforça la idea de visitar en captivitat com si no hi hagués més opcions, quan tenim un entorn increïble”, explica. “Hem d’entendre que compartim el territori amb altres espècies, però som una societat molt desconnectada del món natural i ja no reconeixem els nostres companys. Necessitem reconnectar-hi i una manera de fer-ho és sortir a caminar pels nostres entorns naturals amb l’objectiu d’aprendre: quines espècies autòctones tenim, quines funcions fan, etcètera”, detalla. “En països del nord i del centre d’Europa o al Canadà hi ha una part de la societat que coneix molt bé l’entorn i aprecia la seva fauna salvatge. La població està molt orgullosa de tenir ossos i llops; en canvi, aquí els tenim por”, assegura. “Hem d’arribar a tenir el mateix orgull, i això només es pot treballar des de diferents fronts, com la comunicació i la política”, explica.
Un altre problema que menciona Tafalla és “anar a aquests centres de rescat com si fos una activitat turística”. I explica: “És una activitat educativa, perquè si ho venem com a turisme és com si anéssim a visitar un hospital o un psiquiàtric”, raona. L’Andrea Torres, en canvi, creu que “aprenem diferents coses quan anem a un centre de rescat que quan observem animals en llibertat". Per exemple, anar a llocs com el CRARC “no és una visita maca". "És un centre que té molts animals per controlar la fauna invasora que molts cops és culpa del comerç. És ideal portar-hi la canalla perquè molts que volien una tortuga, aprenen valors molt importants”, considera. “L’aprenentatge real –assegura Marta Tafalla– és redescobrir la nostra fauna. Només coneixem els animals que ens mengem o els que viuen al zoo, però no les espècies que conviuen amb nosaltres ni quines funcions ecològiques fan”. Per això, defensa les activitats ecoturístiques que ens permetin descobrir l'entorn.
- Fundació MonaUbicat a Girona, és un centre especialitzat en ximpanzés i macacos, però on també hi ha altres primats. Provenen principalment del món del circ, la televisió, el comerç d’animals i el mascotisme. Tenen una visita per a adults i una altra per a nens enfocades a explicar aquestes problemàtiques i l’origen dels animals que hi viuen.
- CRARCEl Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya és el lloc on arriben espècies autòctones i foranes que estan malaltes o han patit un accident, o perquè han estat comissades per agents rurals o policia. De les autòctones, totes amb les que es pot es reintrodueixen. Les invasores, es queden al CRARC. Hi ha una visita on s’explica la feina del centre i es visiten les espècies que s’hi han quedat a viure per diferents motius.
- Meta-park zooEl primer parc temàtic d'animals amb realitat augmentada d’Europa estarà situat al Parc del Montnegre-Corredor. Una experiència que recrearà animals salvatges de forma virtual i que ha d’obrir aquest estiu.
- MónNatura PirineusÉs un centre de rescat amb animals autòctons ubicat a les Planes de Son (Pallars Sobirà). Rescata animals i els reintrodueix sempre que es pot. Organitzen moltes sortides a la natura amb l’objectiu de donar a conèixer la flora i la fauna de la zona.
- Fundació MirandaÉs l’alternativa a muntar a cavall i resulta ideal per aprendre com viuen aquests animals en llibertat. Aquesta fundació es dedica a rescatar tot tipus d'èquids, els rehabilita i els reintrodueix en una manada a diferents parcs naturals de Catalunya. “L’experiència de veure cavalls en llibertat i com interactuen amb la manada és increïble, i més perquè estem molt acostumats a veure’ls sempre en estables o hípiques”, considera l’Andrea Torres, biòloga de FADDA.
- Natura a propSón aguaits d’ús exclusiu que tenen com a objectiu observar animals sense molestar-los. Es poden llogar per hores o també per nits i posen a prova la paciència i l’espera. Són al bosquet de can Vidal, al Pla de l’Estany.
- Albirament de cetacisEspanya és un dels països amb més delfinaris, però Catalunya és pionera en tancar-los, com ha passat amb els del Zoo de Barcelona i el d'Aquopolis. Per què anar-los a veure a una piscina quan els podem veure al Mediterrani? Podem sortir amb un vaixell científic de l’Associación Cetácea o amb un veler tradicional amb Maralavista des de la costa del Garraf. Dues opcions al cent per cent responsables que respectaran els animals que observeu, ja siguin dofins, balenes o tortugues.
- Guies de muntanyaHi ha moltes empreses ecoturístiques i responsables que us acompanyaran a fer sortides a la natura per observar fauna o rastres. “És la millor manera de fer-ho de forma curosa i sense molestar, sobretot quan ens estem iniciant. Sense fer soroll, sense alimentar, sense tocar: no tot s’hi val per una foto”, detalla la professora Marta Tafalla.