Gastronomia tradicional
Societat 16/09/2024

On pots menjar els millors pa amb olis de Mallorca?

Us oferim una selecció de bars i restaurants de l'illa on degustar aquest plat

4 min
El pa amb oli és una de les opcions més demandades per berenar a Mallorca

PalmaEl pa amb oli és un dels menjars més tradicionals i coneguts de la gastronomia mallorquina i també de les Illes Balears. Tot i la globalització de la cuina i del consum, aquest plat ha sobreviscut generació a generació. A diferència d'altres receptes que ja són quasi un record oblidat, el pa amb oli continua molt present tant a les cases mallorquines com als bars i restaurants que, en alguns casos, fins i tot s'especialitzen en aquest menjar i es promocionen com un espai on gaudir d'un pa amb oli de qualitat i fet com sempre.

La batalla que no ha pogut guanyar el pa amb oli és la de la modernització. Així com fa anys s'entenia aquest plat com la mescla de pa, oli, sal, tomàtiga i companatge, ara és cada vegada més difícil diferenciar quin és el límit entre un pa amb oli i plat acompanyat de pa. De calamar, llom, sípia, frit, tumbet... alguns dels nous restaurants de pa amb oli acompanyen les llesques de pa de qualsevol altre recepta sota la marca pa amb oli.

Amb tot, us oferim un llistat de restaurants d'arreu de Mallorca que ofereixen als seus clients els considerats per molts "els millors pa amb olis de l'illa".

1.
Bar s'Hostal (Montuïri)

Camí de Manacor, 59, 07230 Montuïri, Illes Balears

Bar s'Hostal

És un dels llocs preferits i més reconeguts pels mallorquins per menjar un pa amb oli. Amb una gastronomia basada principalment en la cuina tradicional de les Illes Balears, allunyada de la globalització i potenciant el producte local, s'Hostal de Montuïri és una aturada quasi obligatòria per degustar un dels millors pa amb olis de Mallorca. Situat a la carretera vella de Manacor són molts els que surten de l'autopista per visitar-lo.

2.
Refugi de l’Àguila (Llucmajor)

Carrer del Cap Blanc, km 16, 4, 07609 Sa Torre, Illes Balears

Refugi de l’Àguila

Un ambient familiar, amb unes vistes espectaculars i una terrassa que és la joia del restaurant juntament amb la seva gastronomia. El Refugi de l’Àguila disposa d'una carta senzilla, però molt local, té el pa amb oli com a plat estrella i els més reclamats són els de pebres torrats i tàperes, formatge de cabra i confitura... A més, la cuina casolana és present en tots i cada un dels seus plats i l'espai és humil i auster. L'entorn i el tracte humà i familiar són les senyes d'identitat del restaurant.

3.
Bar Cabrera (Palma)

Carrer de Bartomeu Rosselló-Porcel, 24, Ponent, 07014 Palma, Illes Balears

Bar Cabrera

Obert des del 1983, fa més de 30 anys que és un dels referents del món del pa amb oli tant a Palma com a Mallorca. Fundat per dos germans, la seva oferta de pa amb oli ha evolucionat al mateix temps que ho feia la societat i els seus gustos de consum. Els de formatge, cuixot i altres companatges continuen tenint un paper molt important en la seva carta, però actualment comparteixen espai amb altres més moderns com el de sípia, llom i truita. L'ambient és molt familiar i tradicional amb una decoració pròpia d'anys enrere.

4.
Ca'n Lluís (Sóller)

Ctra. de Desviament, 10, Bj, 07100 Sóller, Illes Balears

Restaurant Ca'n Lluís

El cuiner d'aquest restaurant va ser el guanyador del concurs de pa amb olis d'enguany i ofereix, segons els experts, el millor pa amb oli del món. En una carta dedicada a la cuina tradicional i on el menú del dia és un dels seus emblemes, el pa amb oli hi juga un paper protagonista. De la mateixa manera que el Bar Cabrera de Palma, la seva carta ha anat evolucionat amb el pas dels anys, però sense deixar enrere la tradició. Un bar de carretera, que per a molts és un indret de pas en la seva ruta, ha aconseguit convertir-se també en un punt de trobada molt cercat per tastar un dels millors pa amb olis de Mallorca.

5.
Ca S'hereu (Binissalem)

Carrer de Pere Estruch, 1, 07350 Binissalem, Illes Balears

Ca S'hereu

És un dels restaurants més coneguts de Binissalem tot i no estar ubicat ni a la plaça ni prop de la carretera principal del poble. La seva oferta de pa amb oli va més enllà dels tradicionals, sempre acompanyats d'alguna sorpresa, les receptes són una gran sorpresa per a molts dels seus clients que veuen com han convertit els pa amb oli amb una nova forma d'expressió culinària i que s'adapta a l'oferta gastronòmica i de productes de cada temporada. Tot i que disposen d'una àmplia carta i amb un menú del dia, els pa amb olis continuen sent actualment l'estrella indiscutible de la seva gastronomia i són molt els clients que van al local únicament amb la intenció de gaudir-ne.

6.
Jucarlo (Port d'Alcúdia)

Carrer de les Barques, 2, 07400 Alcúdia, Illes Balears

Jucarlo

Ni bar ni restaurant, directament una pambolieria. El Jucarlo del Port d'Alcúdia té molt clar quin és el seu producte estrella i que centra l'oferta gastronòmica de l'establiment de restauració. Tot i que progressivament han afegit a la carta altres elements com les tapes i les ensalades, el pa amb oli continua sent el gran protagonista. Allunyats de la globalització i les receptes noves i modernes, ofereixen els pa amb olis "de tota la vida": pa, oli, sal, tomàtiga i companatge. A més, els acompanyen de tres elements tradicionals també d'aquest plat tant a Mallorca com a les Illes Balears: les olives, el fonoll i els pebres de cirereta.

7.
Bar els Arcs (Artà)

Carrer de Santa Margalida, 72, 07570 Artà, Illes Balears

Els Arcs

La cuina tradicional i la gastronomia pròpia de les Illes Balears són les senyes d'identitat del Bar els Arcs d'Artà. Amb una carta variada, el pa amb oli té un paper estrella juntament amb els variats i el frit. Un dels més sol·licitats és el pa amb oli amb llom i amb xulla, encara que a l'hora de berenar els pa amb olis tradicionals són els grans protagonistes.

8.
Bar Berlín (Manacor)

Carrer de Santa Catalina Thomàs, 65, 07500 Manacor, Illes Balears

Bar Berlín

El trempó acompanyant el pa amb oli i la carn feta al moment a la brasa marquen el full de ruta del Bar Berlín de Manacor, un establiment de restauració històric que continua fent dels pa amb olis un dels elements clau de la seva oferta gastronòmica. Amb més de 45 anys d'història és una de les opcions preferides pels manacorins i visitants per berenar des de primera hora del matí. Situat prop de l'estació de tren és una aturada obligatòria per a molts.

9.
QuitaPenas (Valldemossa)

Carrer Vell, 4, 07170 Valldemossa, Illes Balears

QuitaPenas

El producte local és per al QuitaPenas a Valldemossa el full de ruta a seguir per oferir un producte de qualitat. Tomàtigues de ramellet, oli d'oliva fet a la serra de Tramuntana, pa fet al municipi... L'oferta de pa amb olis d'aquest establiment és molt variada, però des de fa anys fan feina per recordar als residents i explicar als clients estrangers quina és la història i el seu paper en la gastronomia illenca. Actualment ofereixen dos tipus de cartes de pa amb olis: els clàssics i la versió vegana.

10.
Sa Pamboleria (Inca)

Carrer de Miquel dels Sants Oliver, 6, 07300 Inca, Illes Balears

Sa Pamboleria

De costelles de me o de calamar a l'andalusa fins als tradicionals de cuixot o formatge. L'oferta gastronòmica de Sa Pamboleria a Inca mescla les receptes tradicionals i antigues amb nous formats que ofereixen al client la mescla d'alguns altres plats amb el pa amb oli. Amb dues mides a triar, són molts els que aposten per la grossa i així poder compartir-la entre uns quants i tastar-ne de diferents. Tant per berenar com per dinar o sopar, els pa amb olis són les grans estrelles de la seva carta.

stats