Coronavirus
Societat27/08/2021

Les restriccions per als no vacunats s'escampen per Europa

Diferents països opten pel certificat sanitari i, en alguns sectors, per la vacunació obligatòria

BarcelonaCada vegada hi ha més països, sobretot europeus, que opten per restringir els accessos a diferents espais als no vacunats i per la vacunació obligatòria en sectors clau, com els professionals sanitaris o el professorat.

França

L'estat gal ha sigut un dels primers països a aplicar el certificat covid i un dels que l'ha desplegat més extensament. Des del 9 d'agost, s'ha de presentar per accedir a bars i restaurants (incloses les terrasses), hospitals –menys en cas d'urgència i de visites mèdiques imprescindibles–, residències per a gent gran, centres comercials de més de 2.000 metres quadrats i avions, trens i autobusos de llarg recorregut. Els mateixos treballadors han de comprovar que els clients tenen el certificat, que la majoria de francesos porten en format QR a l'aplicació Anticovid del mòbil i, si no ho fan, la multa pot arribar als 7.500 euros. A més, des del 21 de juliol, també s'ha d'ensenyar per accedir a espais culturals, d'oci i esportius amb un aforament de més de 50 persones, com concerts, festivals, parcs temàtics, museus i la majoria de teatres, cinemes i gimnasos. D'altra banda, el personal sanitari i els treballadors que tenen contacte amb gent gran o de risc s'han de vacunar obligatòriament si no volen perdre la feina. França té un percentatge molt elevat d'escèptics –a principis d'any, un 60%– i un dels col·lectius més reticents a immunitzar-se és el de les infermeres i prop de la meitat no es volien vacunar. Malgrat que les mesures impulsades pel president de la República, Emmanuel Macron, tenen l'aprovació de la majoria de francesos, han provocat un seguit de protestes multitudinàries. Cada dissabte, segons el ministeri d'Interior, al voltant de 250.000 persones surten a manifestar-se arreu. Més enllà dels negacionistes i d'una part de l'extrema dreta, també hi ha manifestants que simplement consideren que les restriccions són desproporcionades.

Cargando
No hay anuncios

Itàlia, Portugal i Grècia

Els tres països mediterranis han optat per seguir una estratègia similar a la del govern francès i han adoptat el certificat covid. A Itàlia i a Grècia s'ha de mostrar per consumir en un bar o en un restaurant (excepte a les barres i a les terrasses) i entrar a cinemes, teatres, estadis, concerts i discoteques. "La decisió del Govern és apostar pel certificat per evitar tancaments i protegir la llibertat", va justificar el ministre de Sanitat, Roberto Speranza. I a Portugal, on fins a l'1 d'agost encara hi havia toc de queda, a més dels locals de restauració, s'ha d'ensenyar per dormir en hotels. Pel que fa a la vacunació, per reduir la propagació del coronavirus, el govern grec va decidir a principis de juliol que obligaria els treballadors i els cuidadors de les residències de gent gran i tots els professionals sanitaris a vacunar-se; els primers ja haurien d'estar immunitzats des de mitjans d'aquest mes i els segons ho hauran d'estar a partir del setembre. De moment, el primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, ha descartat obligar els professors d'institut i universitaris a vacunar-se, al contrari del que va decretar l'executiu italià. Contràriament al que ha passat amb el certificat covid que volien impulsar diferents comunitats autònomes de l'estat espanyol, com Galícia, Andalusia o Cantàbria, les Canàries i Melilla, els tribunals italians, portuguesos i grecs hi han donat el vistiplau.

Cargando
No hay anuncios

El Regne Unit

L'endemà del Dia de la Llibertat, en què es van aixecar les restriccions contra el covid i es van tornar a veure imatges de multituds en sales d'oci nocturn, el primer ministre britànic, Boris Johnson, va anunciar que a partir del setembre s'exigirà el certificat covid per entrar a discoteques i en "altres espais on es reuneix molta gent" amb la intenció de forçar els més joves a vacunar-se. De moment, però, la mesura encara no ha estat aprovada i fins i tot s'enfronta a l'oposició d'una part de la bancada conservadora. El premier va fer el discurs des de casa seva, ja que estava confinat per haver sigut contacte d'un positiu, i en un moment en què els índexs de propagació no eren gaire bons. Tot i la polèmica reobertura, la situació epidemiològica va millorar fins fa una setmana, quan el nombre de casos va tornar a remuntar.

Cargando
No hay anuncios

Els Estats Units

El president dels EUA, Joe Biden, va anunciar a finals de juliol que tots els més de quatre milions de treballadors federals (funcionaris) s'hauran de vacunar o fer-se tests de forma regular i va emplaçar les empreses que treballen per a l'administració pública i a escoles a aplicar la mateixa política. "M'agradaria veure com es mouen en aquesta direcció", va remarcar Biden. Així, grans multinacionals com Google o Facebook ja van fer el pas i van dir que requeriran la immunització a tots els seus empleats. D'altra banda, la Casa Blanca no va descartar obligar tots els estatunidencs a vacunar-se, però els serveis jurídics estan estudiant si és viable legalment. Pel que fa a la ciutat de Nova York, és la primera del país que exigeix el certificat covid per entrar i treballar en restaurants i gimnasos.