El retard del govern espanyol amb els viatges de l’Imserso deixa tocada l’economia menorquina

La renúncia de dos hotels a acollir aquests turistes provoca la pèrdua de 1.000 places que deixaran de comercialitzar-se quan surti la licitació

Turistes de l’Imserso davant el teatre Principal en una visita guiada per Maó
Ivan Martín
10/09/2023
4 min

MaóEls viatges de l’Institut de Majors i Serveis Socials (Imserso) suposaran per a Menorca un important retrocés econòmic amb la pèrdua de 1.000 places que deixaran de comercialitzar-se. Tot i que encara no s’han licitat els viatges per al període 2023-2024, només la decisió de retirar-se dels hotels Aguamarina I i Aguamarina II, d’Arenal d’en Castell (es Mercadal), ja assegura la pèrdua d’un milenar de turistes sènior a l’illa.

Aquesta decisió ve motivada pel retard que acumula el procés de comercialització: s’hauria d’haver efectuat aquest mes de setembre, però els recursos presentats pels touroperadors Soltour, Nautalia i Mundiplan han provocat un endarreriment notable. Cal recordar que l’any passat només cinc hotels a Menorca es varen presentar per cobrir aquesta iniciativa de turisme sènior, així que les dues baixes farien que només siguin tres els establiments que acollirien els visitants de l’Imserso.

Malgrat l’augment del preu dels paquets, de 23,5 a 25 euros per usuari i dia en règim de pensió completa, la xifra continua sent insuficient i no dona per cobrir els costos, segons assegura de fa temps el sector. L’increment de la factura elèctrica i els efectes econòmics de la invasió a Ucraïna deixen sense efecte les pujades que es vulguin aplicar, independentment del retard que arrossega el mateix procés d’adjudicació.

Oferta complementària

Així, si les 5.000 places que s’oferien per l’illa significaven unes 250.000 pernoctacions, ara es veuran reduïdes d’inici a 4.000, la qual cosa implica especialment un cop econòmic a l’oferta complementària. És el que lamenta Andrés Baena, propietari d’una petita empresa de lloguer de cotxes que ja ha decidit no operar en temporada baixa. “L’Imserso a la nostra zona representa un volum de reserves considerable, ja que cada vegada la gent que ve és més d’anar al seu aire i aposta per recórrer l’illa en vehicle. La pèrdua d’aquestes places provoca no poder assumir els costos del negoci i se suma a un estiu estrany i irregular en termes econòmics”, admet.

El cas de les empreses de lloguer de vehicles no és l’únic. Les botigues de souvenirs, productes típics d’alimentació i restaurants trobaran a faltar una tipologia turística que ha canviat d’hàbits amb el pas dels anys. En aquest sentit, el president de l’Associació d’Hostaleria i Restauració de Menorca, José Bosch, assegura que el concepte d’Imserso no té res a veure amb la idea inicialment plantejada: “Ara són persones que no queden a l’hotel, que surten, que tenen un major poder adquisitiu, s’interessen per la gastronomia autòctona i compren en els comerços de proximitat”. El responsable de l’entitat de la CAEB emfatitza el paper d’ambaixadors que representen per a la destinació. “Ens trobam amb clients que ens diuen que han vingut a Menorca perquè els seus pares varen ser-hi a l’hivern i varen tornar-ne amb una magnífica experiència”, confessa.

Per part seva, el president de l’Associació de Comerciants de Menorca (Ascome), Vicente Cajuso, exigeix a les administracions públiques un esforç per apujar els preus dels paquets i animar els hotels a participar en el programa. Considera que “no és admissible omplir-se la boca de turisme i de drets a les persones majors i no posar facilitats per a una iniciativa que beneficia tothom, i que, en el cas de les Balears, afecta especialment per assolir la desestacionalització”.

D’altra banda, Cajuso lamenta que cada any hi hagi dificultats en el procés d’adjudicació: “Cada temporada estam igual i no pot ser. Falta planificació, voluntat política i consciència del que hi està en joc”. En la mateixa línia critica el govern espanyol el senador per Menorca, Cristóbal Marquès: “És inacceptable, aquesta improvisació i falta de planificació, i és lògic que els hotels no vulguin presentar-s’hi en veure els preus que es paguen”. Precisament, el president de la Restauració de la CAEB, José Bosch, ha demanat comprensió per als hotelers perquè, diu, “són negocis com qualsevol altre i, quan fas comptes i veus que és inviable, ho deixes córrer”.

La pèrdua de l’Imserso també afecta la zona de ponent. El gerent de l’Associació de Comerciants Ciutadella Antiga, Macià Coll, remarca la importància que això té per al comerç. “Per a nosaltres és bàsic, perquè durant els mesos més fluixos animen els carrers i compren productes locals, i crec que les institucions hi haurien d’apostar clarament”, opina. Coll no entén com s’arriba a setembre amb problemes per comercialitzar les places: “Hi ha temes anacrònics i quan hi ha un període electoral pel mig, encara ho dificulta més”.

Cal recordar que el PP ja va demanar mesos enrere que el programa sortís a licitació a principis d’any, durant el primer trimestre, amb l’objectiu d’evitar que, en el cas d’algun recurs –com finalment ha succeït–, la comercialització de les places i l’inici del programa no es retardassin. Cristóbal Marquès critica també la manca de diàleg amb el sector: “El govern espanyol fa cas omís de les peticions dels hotelers i dels partits polítics”. Així mateix, recorda que “està molt bé parlar d’allargar la temporada, però si no s’hi posen recursos i facilitats, les paraules se les emporta el vent”. L’única esperança que manté el senador és que els recursos es resolguin amb urgència i licitar ràpidament el programa.

stats