Retiren gelats d'Hacendado, Aldi i Lidl després de detectar-hi restes dels palets de fusta

La marca estatunidenca Häagen-Dazs també ha ampliat la llista de gelats amb massa òxid d'etilè i procedirà a treure'ls dels prestatges de les botigues

Gelats retirats de les marques Aldi, Lidl i Hacendado
Mar Bermúdez i Jiménez
10/08/2022
3 min
Regala aquest article

BarcelonaL'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició ha llençat una alerta al detectar restes de palets de fusta en gelats de les marques Hacendado, Aldi i Lidl. Concretament en els gelats Eclipse, Espiral, Chupy Fresh de maduixa i llimona i Chupy Fresh amb gust de cola, maduixa i vainilla. Les autoritats recomanen als que hagin comprat aquests gelats que no els consumeixin i els retornin al punt de compra. Des dels supermercats asseguren que el retorn es pot fer sense tiquet i que s'abonaran els diners. Aquí es pot consultar tota la llista de productes afectats.

Segons han publicat les diferents marques de menjar, el fabricant va informar que hi havia hagut un problema en la línia de producció dels palets de fusta utilitzats per sostenir el gelat i que, en conseqüència, n'hi podia haver restes dins els aliments. Així doncs, es va procedir a la seva retirada dels supermercats i ara l'alerta de seguretat pretén informar també la població que tingui aquests gelats al congelador. La primera alarma la van traslladar les autoritats sanitàries de Catalunya i gràcies al Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació s'ha pogut actuar de forma ràpida.

Segons l'expert Lluís Riera, en tot procés d'elaboració de menjar hi ha tres grans perills que cal vigilar: el biològic (microorganismes), el químic (substàncies com l'òxid d'etilè, un compost químic cancerigen) i els físics (objectes que no haurien de ser als gelats però hi són). Aquest cas correspondria al tercer perill, que Riera assegura que pot tenir a veure amb, per exemple, "que es trenqui un vidre a la fàbrica o caigui un clau". Comenta que al final del procés de producció hi ha un detector de metalls, "però podria fallar i deixar oberta la possibilitat que hi hagi algun filferro al producte".

Häagen-Dazs retirat per perill químic

L'11 de juliol es va emetre una alerta per la presència de massa òxid d'etilè en gelats de la marca estatunidenca Häagen-Dazs. La llista de productes afectats es va actualitzar i ampliar tot just ahir. El que va començar afectant només els gelats de vainilla ara inclou una quantitat molt més àmplia de productes, des de pots de gelat de xocolata i cookies fins a gelats mini amb gust de caramel. Tots els productes s'estan retirant de l'oferta dels supermercats i es recomana als usuaris que en tinguin a casa que no els consumeixin i els retornin als establiments de compra.

Casos com aquest no són nous, la presència de la substància cancerígena en gelats i també en productes com brioixeria, pans, pastissos, plats preparats, formatges, etc. ha estat causa de més d'una alarma de seguretat alimentària. L'estiu passat, sense anar més lluny, la marca Nestlé va haver de retirar gelats dels supermercats al detectar-se un excés d'aquesta substància. El primer país a descobrir que hi havia massa òxid d'etilè en aliments va ser Bèlgica el novembre del 2020. Des d'aleshores, la Unió Europea va intensificar els controls, però el juny del 2021 França va detectar un excés del compost en alguns additius de gelats.

L'òxid d'etilè es fa servir per desinfectar espècies, llavors com el sèsam i la farina de garrofa, que s'utilitza com a estabilitzant i espessidor per a gelats. Tot i que la Unió Europea el va prohibir el 2011, quan es va descobrir que a llarg termini provocava càncer i mutacions genètiques, encara hi ha països, com l'Índia o Turquia, que en fan servir.

stats