Retiren tres punts il·legals de fondeig a Fornells
Un dels anomenats "morts" estaven instal·lats damunt rizoma de posidònia, substrat que permet l'assentament d'altres plantes
PalmaPersonal de la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat i l'empresa Promar han retirat aquesta setmana tres punts de fondeig il·legals –coneguts com a "morts"– a la badia de Fornells, segons ha informat la Conselleria de Salut aquest diumenge en una nota de premsa. Aquesta zona forma part del Lloc d'Importància Comunitària (LIC) Àrea Marina del nord de Menorca de la Xarxa Natura 2000. Dos dels morts eren a la zona de l'Albufereta, mentre que el tercer es trobava a la zona del camp de boies que gestiona la Conselleria de Medi Ambient i Territori.
Medi Ambient ha pres la mesura després de detectar que dos morts de l'Albufereta estaven afectant greument l'herbassar d'algueró (Cymodocea nodosa). A la zona del camp de boies, el punt de fondeig il·legal, estava instal·lat damunt rizoma mort de posidònia, un substrat molt adequat per a l'assentament d'altres fanerògames com el mateix algueró i que, amb el temps, podria afavorir la recuperació de la posidònia.
La Cymodocea nodosa és un hàbitat d'aigües someres d'una importància vital per a certes espècies vulnerables o rares, com els singnàtids, entre els quals es troben els cavallets de mar. A més, són un hàbitat clau per garantir la sostenibilitat dels recursos pesquers i són font d'aliment per als exemplars juvenils.
Com la posidònia, és una fanerògama, i presenta la mateixa estructura (rizomes, arrel, tija i fulles). Els rizomes són fràgils, de color groguenc o vermellós, dels quals surten feixos de fulles que assoleixen entre 60 i 70 centímetres de longitud i uns 4 mil·límetres d'amplada. És una espècie que creix en fons d'arena o fang de badies i cales somes i arrecerades, però que pot arribar fins als 20 metres de profunditat.
Està protegida pel Reial Decret 139/2011 per al desenvolupament de la Llista d'espècies silvestres en règim de protecció especial i del Catàleg espanyol d'espècies amenaçades. A banda d'això, està inclosa en la Directiva Hàbitats (Annex I), el Conveni de Barcelona (Annex II) i el Conveni de Berna (Annex I).