La revista manacorina 'Perlas y Cuevas' roda clau després de 63 anys de periodisme

El seu director, Antoni Ferrer, i tots els seus col·laboradors s'acomiadaran el proper 15 de desembre al teatre municipal

Després de 63 anys i 1.429 números, la revista manacorina Perlas y Cuevas (1960-2023) diu adéu
Sebastià Vanrell
08/12/2023
3 min

ManacorDesprés de 63 anys i 1.429 números, la revista manacorina Perlas y Cuevas (1960-2023) diu adeu. S’acomiadarà en un acte que tindrà lloc el proper divendres 15 de desembre al Teatre de Manacor a partir de les 19 hores. Parlar del Perlas és fer-ho d'una història familiar, amb tot el que això implica de treball additiu, del fet narratiu mesclat amb la crònica i del que passa en un poble tan periodístic com ha estat i és Manacor.

"Tot té un principi i un final. Jo ja tenc una edat respectable, 65 anys, i em fa ganes fer coses noves", explica una mica trist Antoni Ferrer Vallespir (Manacor, 1958), director de la revista des del 2006, quan el seu pare, Rafel Ferrer Massanet, va morir. "Una publicació, encara que sigui quinzennal, té unes obligacions constants que has de poder atendre. I sí que és vera que he tingut propostes per vendre la capçalera, però és una revista amb massa implicació emocional per fer-ho".

Sempre baluard de la premsa seriosa, el seu rigor mai, emperò, s'ha fet ofensiu ni ha entrat en trinxeres polítiques innecessàries. Mostra d'això és que els representants municipals ha anat passant i la revista s'ha anat reforçant i arrelant dins l'imaginari local i comarcal. El Perlas y Cuevas, encara que no fundat per Rafel Ferrer Massanet (que en va agafar les regnes, però molt poc temps després), sempre ha estat lligat a la plaça de les Verdures. Una premsa d'amor a la terra propera, a la màxima de contar bé el que passa al voltant.

El director de la revista, Antoni Ferrer

Pel que fa al futur de la premsa local, Ferrer no deixa de ser optimista: "El món canvia molt aviat i els nous canals i les noves tecnologies han fet variar la manera de comunicar-se, fins al punt que el paper ha anat perdent la batalla a escala global. Tot i això, el periodisme de proximitat sí que té una sortida, perquè enriqueix una informació que d'una altra manera no podria arribar".

La vetllada serà presentada per la professora Maria Magdalena Gelabert Miró i hi intervindran l’escriptor i historiador Antoni Tugores; el president de l’Associació de Premsa Forana, Rafel Puigserver; el director de la publicació, Antoni Ferrer Vallespir, i el batle Miquel Oliver, que clourà l’acte. La part musical anirà a càrrec de Tomeu Matamalas i Pep Alba.

Vi i art local de comiat

Al final es repartirà als assistents una bossa que inclourà una botella de vi criança de Bodegues Pere Seda amb etiquetes dissenyades, úniques i originals, signades i numerades de l’artista manacorina Carme Fuster. Un exemplar en format facsímil del primer número del primer setmanari que va tenir Manacor, El Manacorense, i que va sortir el 3 d’agost de 1889. Un sobre amb tres làmines amb tres fotografies del fotògraf resident a Manacor Xavier Sansó i quatre llibres d'Es Cau Edicions: Costumari metafòric II de Josep M. Salom, Pantallazos de vida de Juan Riera Dalmau i Antoni Ferrer Vallespir, Jaime de Juan i Pons, breves pinceladas de una vida apasionante d’Antoni Ferrer Vallespir i la segona edició de Saluet, un relat curt de Rafel Ferrer Massanet que va veure la llum per primera vegada en 1978 i que s’ha editat en format facsímil.

Una setmana després, és a dir, divendres 22 de desembre, sortirà l’últim número de Perlas y Cuevas amb més de mig centenar de col·laboracions i un ampli reportatge de l’acte del 15 de desembre. Serà el seu darrer número abans d'abaixar definitivament la barrera. Perlas y Cuevas deixarà de publicar-se per entrar a formar part de la història del periodisme manacorí, del periodisme de proximitat.

stats