Medi Ambient
Societat14/05/2024

Reclamen al Govern que no prorrogui l'explotació de la pedrera de Can Negret per part de Cemex

La plataforma critica que els informes presentats per l'empresa estan incomplets i sense actualitzar

ARA Balears

PalmaLa plataforma Reviure Tofla ha presentat al·legacions a l'estudi d'impacte ambiental i l'actualització del projecte d'explotació de la pedrera de Can Negret (Alaró), propietat de l'empresa cimentera Cemex. En una nota de premsa, l'entitat ha assenyalat que, una vegada estudiada la documentació, s'ha sorprès que una multinacional pugui aconseguir una pròrroga de l'Administració per explotar la pedrera amb uns informes incomplets i sense actualitzar. "Pensam que seria una presa de pèl per a la ciutadania que l'actual Govern doni el vistiplau que Cemex pugui prorrogar l'activitat amb els papers que presenta, i mostraria una sospitosa complicitat entre empresa i governants", han criticat.

L'entitat ha recordat que el 1982 va començar l'activitat extractiva de la pedrera de Can Negret mitjançant una concessió minera formada per dues concessions i tres demesies. El 1985 es va redactar el Pla d'explotació i el 1986 el Pla de restauració. Més tard, el 2012, es va complir el primer període de vigència de la concessió minera, i segons la Llei de mines 22/1973, de 21 de juliol, es va demanar la primera pròrroga de la concessió de la pedrera de Can Negret. Llavors, el 2018, a través d'una resolució del Consell de Treball, Comerç i Indústria, es varen regularitzar i actualitzar les dades de l’explotació minera, però Cemex va interposar un recurs de reposició contra determinats continguts d’aquesta resolució.

Cargando
No hay anuncios

Finalment, es va resoldre el recurs de reposició el novembre del 2018, i es va prescriure que l’explotador havia de sol·licitar la Declaració de l’Impacte Ambiental de l’aprofitament miner d'acord amb allò establert a la Disposició transitòria segona de la Llei d'ordenança minera de les Balears 10/2014, del primer d'octubre, per regular la situació d'explotació de Can Negret.

Això no obstant, des de la plataforma han criticat que, tot i haver-hi una resolució d'obligat compliment "que deixa clar" que l'explotador de la pedrera, per continuar amb l'activitat, ha de regular la situació amb una avaluació d'impacte ambiental de l'aprofitament miner, "no s'ha fet fins al dia d'avui". En aquest sentit, han explicat que ara, sis anys després, s'ha presentat un informe ambiental fet per la mateixa empresa explotadora acompanyat d'un pla d'explotació i de restauració per continuar amb l'activitat extractiva, sense cap reparació de les conseqüències per al medi ambient arran de l'actuació feta al llarg d'aquests darrers anys.

Cargando
No hay anuncios

D'aquesta manera, la plataforma ha considerat, entre altres elements, que s’ha de desestimar el projecte i no prorrogar l’explotació minera i obligar l’empresa a iniciar el Pla de restauració; que el pla és totalment desmesurat, tot i anunciar "una reducció del volum"; que s'incrementarà el trànsit de camions de gran tonatge per les carreteres de Lloseta a Alaró i de Lloseta a Binissalem per transportar el material extret; que els informes de la qualitat de l’aire es basen en l’estació de control de Lloseta, la qual és propietat de l'empresa Cemex i no recull la mateixa informació que les estacions de la xarxa pública, o que el projecte fa referència a elements patrimonials catalogats al voltant de la pedrera, però no inclou les darreres incorporacions al catàleg municipal d’Alaró, la qual cosa fa que resulti "totalment desfasat".