Revolta a l’hospital Mateu Orfila en plena pandèmia
El cessament del cap de l’UCI indigna el personal, que es planteja renunciar en bloc per reubicar-se en altres àrees
MaóEl cessament del cap de la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l’hospital Mateu Orfila de Maó, Ramón Fernández Cid, dictat pel gerent de l’IB-Salut, Romà Julià, ha posat en peu de guerra el personal de la unitat i ha provocat una revolta que s’ha escampat per tot el centre. Ni al Mateu Orfila ni a tota l’illa de Menorca s’havia vist mai una reacció de rebuig com aquesta per part dels professionals de la salut, i és que Fernández Cid feia dues dècades que dirigia l’UCI. Dijous el malestar es va escenificar amb una protesta de prop de 200 professionals i pacients a la porta de l’hospital, on se sentiren crits com “dimissió”i “que donin la cara”, dirigits als responsables de la sanitat pública menorquina.
El moment en què s’ha pres aquesta decisió -enmig de la segona onada de contagis pel covid-19 i quan comença a augmentar el nombre de pacients ingressats al Mateu Orfila-, però sobretot la manca d’explicacions per part de Romà Julià -argumenta la destitució per un “canvi en el model assistencial”- no han convençut la plantilla. De fet, com a mínim el personal d’infermeria i auxiliar valora la possibilitat de renunciar en bloc i demanar una reubicació dins l’hospital. A la destitució de Fernández Cid s’hi ha afegit la dimissió de la supervisora d’infermeria, Lydia Ramírez, a pesar que la gerència no l’ha acceptada.
Un dels motius que han empès la revolta del personal del Mateu Orfila és la sospita -que circula entre els treballadors- que la destitució s’ha pres més que res per raons personals i d’amiguisme. Segons fonts del personal del centre, la directora mèdica de l’hospital, Tamara Contreras, tenia una relació tensa amb Fernández Cid, amb qui discrepava sovint, i aposta per algú més proper a ella per ocupar aquesta plaça.
El fins ara responsable de la unitat és un home respectat pels seus companys i a l’hospital. La infermera de l’UCI Sònia Moreno -que fa 14 anys que hi treballa- reclama a la direcció general de l’IB-Salut que anul·li la destitució, qualifica d’“impecable” la gestió del fins ara cap de servei durant la primera onada del coronavirus i avança que han començat una campanya de recollida de signatures per expressar el rebuig a una mesura que considera “inadmissible i indignant”. Un dels metges més veterans del Mateu Orfila, Ricard Terré, ha assegurat a Facebook que el cessament del seu col·lega “és com obrir la porta a l’enemic”. Terré, que els darrers anys també ha estat regidor de Ciutadans a l’Ajuntament de Maó, destaca la feina de Fernández Cid: “Pocs metges i cap responsable han fet tant per l’hospital i per l’Àrea de Salut com en Ramon”. I assenyala directament el gerent, Romà Julià: “Vivim temps d’autoritarisme i cacicada de l’acabat d’arribar”.
La doctora adjunta del servei de Medicina Intensiva de l’UCI, Magdalena Lasheras, reconeix que la notícia de la destitució ha estat “bastant traumàtica” per a tot el personal i avisa que el funcionament intern se’n pot veure afectat. “En aquests moments funcionam sense cap de servei i desconeixem qui en serà el substitut”, afirma. Per altra banda, és conscient que l’IB-Salut “no reconsiderarà la decisió” i posa en dubte la transparència del gerent, Romà Julià. “Estam incòmodes perquè no han donat un motiu de pes per cessar una persona. Tot plegat és molt sospitós i obscur”, assegura. Lasheras diu que la mesura de l’IB-Salut ha provocat una clara divisió interna entre els professionals de la sanitat. “Hi ha moltes persones implicades: doctors, infermers, auxiliars, zeladors i els equips d’especialistes, amb els quals treballam cada dia”, assenyala. “Sempre que hi ha temes personals es formen bàndols, tot i que el suport d’auxiliars, infermers i molts professionals de l’hospital és massiu envers la situació de Fernández Cid”, precisa.
El substitut, dilluns
Mentrestant, el gerent Romà Julià s’ha limitat a justificar la destitució per impulsar un canvi de model organitzatiu. L’ARA Balears havia acordat amb l’Àrea de Salut de Menorca que podria entrevistar Julià, però a darrera hora, aquest divendres mateix, la varen anul·lar i no ha volgut parlar directament amb aquest mitjà. Salut ha notificat que Julià farà públic dilluns el nom del substitut de Fernández Cid. Per la seva banda, la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, ha lamentat “la situació d’incertesa” i ha defensat que és “imprescindible que la preocupació social acabi de manera immediata”. “És bàsic que la població percebi amb claredat i sense cap dubte que tots els esforços se centren en una millora del benestar comú”, ha emfatitzat.
La Junta de Personal del Mateu Orfila acordà divendres que demanaria a la gerència de l’IB-Salut Menorca una reunió extraordinària i urgent per saber de primera mà els arguments que fonamenten la destitució. La Junta, formada per representants dels diferents sindicats en l’àmbit sanitari, varen prendre aquesta determinació després de sentir els treballadors de l’UCI.
El responsable sindical de Comissions Obreres (CCOO) al Mateu Orfila, Juan Andrés Bernabéu, diu que han reclamat reunir-se amb Julià i amb Tamara Contreras perquè “la situació no està gens clara, els motius esgrimits pel cessament no tenen prou pes i les maneres no han estat les adequades”. Recorda que, malgrat que aquests càrrecs són de confiança, “des de l’administració pública cal més transparència i detallar-ne els motius; no estam en una empresa privada”. El portaveu del Sindicat Mèdic de les Balears (Simebal), Claudio Triay, reconeix que el personal de l’UCI ha traslladat que dins el servei “hi ha problemes interns entre doctors”, un fet que “preocupa”, sobretot per l’ambient laboral i pel fet que aquestes desavinences “no repercuteixin en l’atenció al pacient”. Per això, insta el director general de l’IB-Salut, Juli Fuster, a explicar públicament els motius de la destitució, que “han de ser sòlids i molt greus per justificar un canvi en un context de pandèmia i en un servei clau com l’UCI”. Tots dos reclamen conèixer el nou model assistencial que ha servit per justificar la decisió.