Ribot admet en el ple que Mac Insular ven grava amb impropis, però que compleixen amb la UE
La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell ha dit que les anàlisis sobre la qualitat de la grava "sempre han sortit satisfactòries"
PalmaLa consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca, Aurora Ribot, ha admès en el ple de la institució insular d'aquest dijous que la concessionària Mac Insular ven grava reciclada amb plàstics i metalls, o sigui, "impropis, com es diu en el sector". "Encara que els impropis hi són, sempre s'han complit els requisits que marca la Unió Europea per comercialitzar aquest producte", ha defensat, i ha continuat dient que en els darrers anys s'han augmentat el control i les anàlisis sobre la qualitat de la grava i que "sempre han sortit satisfactoris".
Ribot ha fet aquestes declaracions després que el conseller de Ciutadans Osvaldo Cifre hagi demanat sobre quines mesures prendrà el seu equip per evitar la presència de plàstics, ferro i restes electròniques en la grava que ven la concessionària que s'empra per omplir cunetes i rondes. La pregunta l'ha formulada basant-se en la informació de l'ARA Balears en què es denuncià que Mac Insular ven grava reciclada amb aquests residus nocius per al medi ambient. En el vídeo de sota podeu veure un munt procedent d'una de les plantes de distribució de la companyia, a més de la imatge que il·lustra la notícia que correspon a un aglomerat diferent.
La consellera ha reiterat que l'empresa comercialitza diversos materials reciclats que no tenen impropis, com ja va explicar aquest diari. "L'empresa ens ha traslladat que el producte té molt bona acceptació per a aquest tipus d'usos", referint-se al fet que la grava amb residus s'utilitza per omplir cunetes i rondes. També ha defensat que la concessionària fa enquestes de satisfació amb "bons resultats".
Osvaldo Cifre ha insistit que el triatge que fa Mac Insular amb aquest tipus de grava bruta "no és correcte perquè hi ha residus en àrids contaminats que s'utilitzen per omplir cunetes i pedreres". "Hem d'evitar-ho i s'hi han de posar les mesures necessàries", ha reiterat, i ha defensat el "periodisme d'investigació" de l'ARA Balears. "Si han trobat aquests residus que afecten el medi, mantenc que la feina del vostre departament és evitar que torni a passar", ha assenyalat Cifre.
Ribot ha dit que "és evident que si volem una grava verge, hem d'extreure-la d'una pedrera". Tot seguit, però, ha afegit que encara que la grava reciclada tingui impropis, "consideram que aporta un benefici ambiental si ho comparam amb el fet d'haver-la d'extreure d'una pedrera". La consellera també ha dit que cal fer feina perquè el material sigui cada vegada de més qualitat, i ha convidat Cifre que contacti amb l'empresa per visitar "el que realment surt de la planta, que és el que ens ha d'interessar a tots i no una foto que hi ha per allà", referint-se a la informació publicada per aquest diari.
El que no ha dit la consellera, però, és que l'ARA Balears va comprovar com es despatxa la grava bruta en un dels vuit punts de venda que té l'empresa. En un dels carregaments procedents del punt de venda visitat es va trobar una llauna esclafada i un guant de làtex. Cal assenyalar que això no passa amb tots els àrids reciclats que produeix Mac Insular. En el mateix punt de venda esmentat, l'ARA Balears va observar que no hi havia cap residu en el munt d'àrid més arenós, que es fa servir de morter i per anivellar camins rurals.
El material que comercialitza Mac Insular a 1,5 euros per tona el produeix a partir dels enderrocs que reben a les plantes, però el procés de separació que es fa per destriar les pedres del fems és insuficient i no aconsegueix porgar els residus més nocius per al medi. Malgrat això la companyia distribueix el producte, de manera que escampa plàstic i altres restes arreu de l'illa, perquè aquests àrids sobretot s'empren per omplir cunetes i rondes.