Societat 11/12/2020

Els 'riders', els més despistats en la primera nit de toc de queda a les 22 h

Prop de 40 agents de la Policia Nacional controlen que es compleixi la nova restricció als carrers més cèntrics de Palma

Laia Colomer
3 min
Policies controlant el compliment del toc de queda a les 22h. / ISAAC BUJ

PalmaFalten cinc minuts per a les deu del vespre i la banda sonora al carrer Blanquerna de Palma és el renou de tancar les barreres de bars i restaurants. Els propietaris dels locals es miren incrèduls, no estan acostumats a plegar a aquesta hora. "No ho entenc, ja em diràs quin mal feim amb quatre taules que tenim aquí defora", es queixa el propietari d'un petit bar al capdamunt del cèntric carrer palmesà, a prop de la plaça de París. Just en aquest punt, a les 21.45 h la Policia Nacional, en motos, ha començat un recorregut per controlar que el nou horari de toc de queda es compleixi.

Els agents posen en marxa el mateix dispositiu que han fet servir durant les darreres setmanes, quan la prohibició d'estar al carrer era a partir de les dotze de la nit. "Avui es tracta només d'informar, que la gent es conscienciï", explica l'inspector en cap del Grup Operatiu de Resposta (GOR), Gustavo Cervero. Prop de quaranta policies es reparteixen per la ciutat per controlar que es compleixi la nova restricció. Els agents, però, són conscients que molts ciutadans s'estaran desplaçant per tornar a casa després de la feina. A partir de l'experiència del toc de queda que ha funcionat fins ara, preveuen que la majoria acataran l'ordre sense problemes. "És una minoria la gent que no obeeix", explica Cervero, que destaca la davallada del nombre de baralles i delictes al carrer des que és obligatori tornar a casa a una hora determinada.

A les 21.30 h, a l'interior de la comissaria situada a la carretera de Valldemossa, l'inspector en cap repassa el dispositiu amb els agents: "Mà esquerra i voluntat de conciliació", repeteix Cervero. I recorda que sobretot no es permet el desplaçament de riders que duguin menjar a domicili. La Policia ho té clar, però els treballadors que es mouen en bicicleta anant de casa en casa, no. A partir de les deu del vespre, els repartidors a domicili són els que més es veuen pel carrer, juntament amb propietaris de bars que acaben de tancar i se'n van cap a casa i alguns ciutadans despistats que no saben que s'aplica la mesura a partir d'aquest dijous.

Agents de la Policia Nacional repassant el dispositiu previst pel toc de queda. / ISAAC BUJ

A les Avingudes, quan arriba l'hora, ja només hi circulen taxis i autobusos. El poc trànsit fa més evident la il·luminació nadalenca, de la qual gaudeixen menys ciutadans que mai, tan prest. Els llums que encerclen les palmeres enmig de la via ressalten més que mai. També algun cotxe o moto particular d'algú que, segurament, acaba de plegar de la feina. Un taxista aparcat prop de plaça Espanya explica que l'avançament de la restricció encara es notarà més al sector. "El toc de queda a mitjanit ja ens ha fet molt mal; si la gent no surt a sopar, no necessita un taxi per tornar a casa", lamenta.

L'històric termòmetre de la plaça Espanya marca 16 graus. El fred, assegura la Policia, fa que la gent parteixi abans i és un punt a favor per assegurar el compliment de la norma. A l'altra banda del carrer, davant de l'estació de tren, hi ha un dels pocs llocs del centre on a les 22.20 h encara es fa evident el trànsit de persones. El darrer tren direcció Manacor surt a aquesta hora. La gent que l'ha d'agafar corre per les escales mecàniques. El toc de queda imposa i no els queden més opcions.

A les 22.30 h a la plaça d'Espanya la Policia continua fent guàrdia. A aquesta hora, en aquest punt de la ciutat, hi ha l'inspector en cap, Gustavo Cervero. De moment, explica que el que més s'han trobat són repartidors a domicili i gent despistada que desconeixia l'avançament de l'hora del toc de queda. I parla del que li acaba de passar en una pizzeria prop de la plaça del Cardenal Reig. "Hem alertat el propietari del canvi d'hora i no s'ho creia, fins al punt que ens ha demanat que li mostràssim l'actualització del Butlletí Oficial de les Illes Balears", explica sorprès.

stats