Roger Catà: "Els olis d’oliva s’haurien de classificar amb estrelles, com es fa amb els hotels"
Oleïcultor i mestre moliner
El MorellRoger Catà forma part de la setena generació d’una família dedicada a la producció d’oli, ara al capdavant de l’empresa Mas Montseny del Morell. Parlem amb ell dels reptes del sector agrícola i, en especial, el de l’oliva.
Vens d’una família amb unes arrels agrícoles que comencen al segle XIX. Com s’aconsegueix mantenir-se durant tants anys, pesa més la tradició o la passió?
La tradició i l’experiència és important, però és difícil millorar si no et mou la passió. Si no ho sents, no ho proves i no progresses. La passió és el que et fa créixer personalment com a empresari.
Quin és el secret perquè empreses agrícoles autòctones puguin fer front a la dura competència que hi ha?
S’ha d’intentar aprofitar tot el marge comercial que es pugui. Si pots distribuir el producte per venda directa, et quedaràs amb tot el benefici. Cada cas és diferent però una bona opció és especialitzar-te o diversificar. Nosaltres, per exemple, hem diversificat la producció amb productes agrícoles diferents de l’oli d’oliva.
Algun exemple?
Fem xocolata negra ecològica amb un 5% d’oli ecològic per substituir l’oli de palma i els olis industrials. És un producte que agrada bastant i s’està introduint a diferents nivells, com botigues gurmet. I també elaborem oli d’alvocat.
Oli d’alvocat?
Sí! És una cosa nova que tenia ganes de fer. És una de les primeres plantacions d’alvocat a Catalunya per produir oli i ja s’està comercialitzant. També estem orientant aquesta producció a una línia de cosmètica.
Per què aquesta fruita amb tan poca tradició al nostre territori?
Em vaig especialitzar en l’estudi dels greixos vegetals. La traça d’oliva és molt semblant a la de l’alvocat. He analitzat aquest aliment i vaig comprovar com a Mèxic elaboraven aquests olis amb una qualitat molt baixa. Nosaltres, en canvi, hem apostat per la qualitat.
La qualitat és clau...
Esclar! Si no ets una empresa molt gran has de buscar això per diferenciar-te. En el nostre cas hem apostat per tres línies d’oli d’oliva prèmium. Amb aquesta estratègia hem pogut entrar en altres mercats a nivell de l’Estat.
Quins són aquests olis?
Hem fet tres línies prèmium: oli Mare, oli El Padrí d’olivers centenaris, i Mas Montseny Premium, d’arbequina verda. Tots tres els han premiat internacionalment.
Quins són els següents objectius de l’empresa Mas Montseny?
El més immediat és consolidar aquestes tres noves línies de negoci, que ara representen un 15% de la producció i que, cada any, s’incrementa una mica més. De moment, el principal producte que venem és l’oli de garrafa, però aquests aliments prèmium cada cop ocupen més quota de mercat. De fet, és on hi ha més marge per créixer. També volem potenciar els tastos en què la gent pugui veure i apreciar les diferències de cada suc.
Des de la DOP Siurana alerten d’una caiguda en el consum d’oli. A què creus que és deguda?
El consum d’oli d’oliva baixa per desconeixement. Només en un sopar amb 20 persones hi ha 15 experts en vi i cap en sap d’olis...
Què es pot fer per fer entendre el món de l’oli d’oliva al gran públic?
Un dels problemes és que la nomenclatura és confusa. Una manera de solucionar aquest situació seria classificar els olis d’oliva amb estrelles, com es fa amb els hotels.
Sembla que cal més projecció i promoció del sector. Alguna proposta més?
En aquests moments, estem elaborant les bases per a un concurs d’olis que té el suport de l’administració. Estem preparant una selecció dels deu millors olis de Catalunya de l’any 2020. Un dels objectius que tenim és aconseguir que els guanyadors del certamen es converteixin en una carta de presentació dels olis catalans tant a nivell intern com extern.