Societat15/02/2019

Roger Español: “Els policies disparaven amb la idea de l''A por ellos!'”

El ferit que va perdre un ull l'1-O, i que també està investigat, nega haver lesionat cap policia

Montse Riart
i Montse Riart

BarcelonaHa passat més d'un any des del dia que Roger Español va perdre un ull per l'impacte d'una pilota de goma durant les càrregues policials de l'1-O a l'Escola Ramon Llull de Barcelona. Tot i haver passat aquest temps, però, Español no s'havia pogut explicar davant del jutge per les ferides sofertes. Aquest matí ha comparegut com a perjudicat i també com a investigat perquè les defenses dels policies l'acusen de llançar una tanca contra la policia abans de resultar ferit. Español, que és el ferit més greu per les càrregues, ha insistit al jutge que els agents van disparar els projectils sense que hi hagués cap situació de violència que ho fes necessari. "Disparaven amb la idea de l''A por ellos' al cap", ha explicat al sortir dels jutjats, on ha arribat acompanyat per una comitiva de familiars, amics i polítics, entre ells el president de la Generalitat, Quim Torra.

Dins la sala d'interrogatoris, Español també s'ha defensat i ha negat que hagués lesionat cap policia. Les defenses dels agents i la Fiscalia l'acusen de llançar una tanca contra la policia abans de resultar ferit. Español ha admès que va desplaçar una tanca al centre de la calçada, però ha dit que el seu objectiu era "obstaculitzar" la sortida dels vehicles policials. “En cap moment vaig moure tanques per lesionar ningú”, ha defensat. “Un minut més que estaven entretingudes era un minut menys que eren en una altra escola”, ha dit.

Cargando
No hay anuncios

Escopeter localitzat però no identificat

Les acusacions, a través dels vídeos aportats pels ciutadans que eren a prop d’Español quan va resultar ferit i van poder enregistrar el moment, han pogut localitzar l’agent que va efectuar el tret, però no el poden identificar perquè no portava el número a l’esquena. El jutge del cas, Francesc Miralles, va decidir investigar una desena d'escopeters que formaven part del dispositiu a l’Escola Ramon Llull per intentar trobar el responsable. Tots ells van declarar davant del jutge fa uns mesos, però cap es va identificar en les imatges ni es va responsabilitzar de l’autoria.

Cargando
No hay anuncios

Aquest divendres han declarat com a testimonis els escuders que els acompanyaven. Segons fonts judicials properes al cas, cap d’ells s’ha identificat en les imatges ni ha estat capaç d’assenyalar amb quin escopeter anava aquell dia de parella. "Algú no diu tota la veritat", ha apuntat l'advocada d'Español, Anaïs Franquesa, al sortir dels jutjats.

En el que han coincidit tots plegats, en canvi, segons aquestes mateixes fonts, és en l’”hostilitat” dels votants. L’advocada de l’acusació popular -que exerceix l’Ajuntament de Barcelona-, Laia Serra, ha qüestionat que els policies “estiguin provant de girar la truita” per presentar-se com a víctimes de l’1-O. En la mateixa línia, ha criticat el paper de la Fiscalia, que segons ha dit ha focalitzat les seves preguntes únicament en el presumpte delicte de desordres públics que s’atribueix a Roger Español. La posició del ministeri públic també ha estat qüestionada pel tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, que ha lamentat que el fiscal estigui "obstaculitzant" la investigació.

Cargando
No hay anuncios

Asens també ha apuntat que la causa per les lesions durant les càrregues policials de l'1-O a Barcelona "va en la direcció contrària" a la del Tribunal Suprem -que aquesta setmana ha començat a jutjar els líders independentistes per rebel·lió- i es pot convertir en una eina "potent" de defensa "per als que no van apostar per la porra sinó per la mediació".

La investigació per les càrregues policials de l'1-O a la ciutat de Barcelona ja acumula 34 policies encausats, alguns dels quals són comandaments del cos. Fins ara tots ells han negat l'autoria de les lesions que els atribueixen, les han minimitzat o bé han coincidit en culpar els votants d'hostilitat cap a la policia.