La ruta senderista més llarga s’obre pas al Llevant
Promoguda des del Consorci turístic de Sant Llorenç i Son Servera, creuarà cinc municipis amb un recorregut de 193 km
Sant LlorençEls cinc municipis del nord-est de Mallorca (Artà, Capdepera, Son Servera, Sant Llorenç i Manacor) s’han embarcat en el projecte d’una gran ruta senderista que, a través de 193 quilòmetres, recorre paratges costaners i interiors de gran valor mediambiental i paisatgístic. Es tracta d’un pla per diversificar l’oferta turística i combatre el monocultiu de sol i platja.
El projecte intermunicipal es presenta amb moltes possibilitats a la convocatòria d’actuacions públiques subvencionables amb l’Impost de Turisme Sostenible (ITS), que anualment convoca la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball amb la finalitat de revertir la recaptació de l’ecotaxa a iniciatives que aposten per una activitat sostenible. El cost del projecte se situa al voltant d’1,3 milions d’euros.
El Consorci de Turisme de Sant Llorenç i Son Servera i l’Associació hotelera Badia de Cala Millor-sa Coma són les entitats que tutelen i impulsen la ruta de gran recorregut, amb el segell East Mallorca i amb el suport dels ajuntaments respectius, a més dels d’Artà, Capdepera i Manacor.
Segons explica a l’ARA Balears el president executiu de l’associació hotelera i alhora gerent del Consorci turístic, José Marcial Rodríguez, “serà la ruta senderista més llarga de les Balears, perquè la de la serra de Tramuntana no està homologada”. El senderisme es vol obrir pas en els paquets turístics i és una aposta diversificadora que posarà en valor els hotels interiors, la cultura i la gastronomia.
“És un projecte únic, amb cinc municipis que hi participen, perquè a Mallorca no hi ha grans rutes homologades per les federacions espanyola i europea de senderisme i mountain-bike, i aquesta, que va des de la costa d’Artà fins a Cales de Mallorca, ho serà en tot el recorregut, que té forma circular i presenta fins a quatre variants”, explica el gerent del Consorci turístic. José Marcial Rodríguez assegura que el projecte s’ha hagut d’ampliar a partir de la inclusió de Manacor, però que està totalment enllestit per fer-ne la contractació i la promoció “per a l’any vinent”, sempre que sigui acceptat pel Govern.
Entre els elements de pes, que des del Consorci turístic de Sant Llorenç i Son Servera ofereix el projecte que s’ha presentat al Pla anual 2019, a més de l’àmbit supramunicipal d’afectació, hi ha el fet que la ruta transita al voltant d’una costa amb el 25% de la planta hotelera de Mallorca (més de 100.000 places hoteleres) i una oferta de 17.000 places de lloguer vacacional entre els cinc municipis. Es tracta d’un territori que des de fa temps aposta per la diversificació i la desestacionalització, amb cinc complexos esportius de golf, vuit camps de futbol i cinc auditoris per atreure el turisme de congressos. “Tenim la ruta verda perfecta per complementar el turisme de platja, que amb el pas de pocs anys potser no sigui tan atractiu ni competitiu si es compleixen els pronòstics de canvi climàtic, amb temperatures que aniran a l’alça als països del centre d’Europa”, adverteixen des del consorci. “El senderisme, el golf, el futbol i els congressos són una bona alternativa amb vista al futur”, hi insisteix Rodríguez.
El cicloturisme i la marxa nòrdica són dos exemples d’activitat turística alternativa a la massa encara majoritària de sol i platja, una tendència que pot anar a la baixa, segons els experts turístics.
La ruta senderista East Mallorca disposarà d’una completa senyalització, amb les normes de seguretat establertes, un servei permanent de manteniment dels camins amb l’objectiu de respondre a una nova motivació per visitar el nord-est de Mallorca, gaudint de l’esport, la cultura i la gastronomia. “Tenim les eines per fer front a un canvi de model del turisme”, sentencia el gerent del Consorci turístic del Llevant.