Agricultura
Societat 05/09/2024

S'Obrador d'APAEMA, en situació "crítica": "És inviable perquè cada any perdem doblers"

La manca de recursos econòmics i d'estris per fer el projecte més eficient poden provocar-ne el tancament

2 min
Una dona que treballa a S'Obrador

PalmaS'Obrador, la cuina industrial gestionada per l'Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca (APAEMA) on s’elaboren tota mena de conserves i elaborats vegetals, està en una situació "crítica", segons assegura el coordinador d'APAEMA, Nofre Fullana. La manca de recursos econòmics i d'estris que aportin més eficiència al projecte són els factors que en podrien provocar el tancament. "O pegam un bot d'escala i som més eficients a l'hora d'elaborar o haurem de tancar perquè cada any hi perdem doblers", lamenta.

"Per ser més eficients, una de les coses que vàrem veure que era necessari incorporar va ser una marmita, una olla industrial que automatitza processos i redueix el temps de cocció, la qual cosa ens permetria doblar la producció de confitures, cremes i salses", exposa. "Aquesta eina és de vital importància per evitar que S'Obrador tanqui", recalca. De fet, l'associació ha creat una campanya de micromecenatge –anomenada una marmita per S'Obrador –per aconseguir 18.000 dels 30.000 euros que val la màquina. El canal de finançament col·lectiu es va obrir el 5 d'agost, encara queden 12 dies perquè acabi i ja hi han aportat 70 cofinançadors. "Ja tenim aproximadament 5. 560 euros i La Fundació Mallorca Preservation ens n'ha donat 5.000 més", especifica. L'objectiu mínim del crowdfunding són 14.000 euros i l'òptim 18.000. Els col·laboradors tindran com a recompensa per la seva aportació productes de la marca, un servei d'elaboració de conserves i, en cas que no s'aconsegueixi la quantitat establerta, l'associació tornarà l'import sencer que cada persona hagi donat.

"Si no podem comprar-la, ens haurem de reunir per veure si ens reinventam o tancam", exposa el coordinador d'APAEMA. Per altra banda, lamenta que no tenen cap ajuda econòmica per part de l'administració pública. "Els ho hem demanat i hi hem anat tantes vegades que ja donam per impossible que col·laborin".

La iniciativa va néixer fa cinc anys per "donar un servei d'elaboració de conserves als pagesos petits perquè poguessin competir amb altres marques i evitar el malbaratament alimentari", explica."Una instal·lació d'aquest tipus val molt i, per evitar que els pagesos petits fessin la inversió, ens demanaven que empressim aquest tipus de servei", afegeix. L'any 2021, el projecte que ja havia dona servei a 50 pagesos i tenia més de 75 productes disponibles va patir un canvi. "Si volíem mantenir preus populars tant pels pagesos com pels consumidors havíem de cercar alternatives per evitar tancar i també intentar que els pagesos no pagassin més", constata. Així doncs, S'Obrador va passar de ser només un servei d'elaboració a ser també una marca que ja ha aconseguit treure cinc productes al mercat com ciurons empotats i cremes de verdures, entre d'altres.

stats