Sabors de les Illes
De l'ensaïmada de Mallorca als sabors d'Eivissa
Ensaïmada de Mallorca
Durant l’any 2021 se’n varen comercialitzar 61.691 kg
L’ensaïmada de Mallorca emparada per la identificació geogràfica, segons les dades de l’IQUA, té unes bones dades de comercialització, excel·lents, fins i tot. Durant l’any 2021 se’n varen comercialitzar 61.691 kg, que, si es comparen amb el 2020, amb 26.007 kg, representarien un increment d’un 13%, però s’ha de valorar que el 2020 va ser un any anormal a causa de la pandèmia. En relació amb l’any 2019, quan se n’havien comercialitzat 32.660 kg, l’increment és d’un 87%. Una xifra de comercialització tan elevada no s’havia obtingut des de l’any 2015. El valor de comercialització va ser de 861.000 € i el 99 % del producte es va comercialitzar a les Illes Balears. L’esforç dels forners i pastissers per garantir la qualitat de l’ensaïmada es mereix el millor dels èxits.
Ramaders agrupats
L’entitat felanitxera uneix producció, transformació i comercialització
La consellera Mae de la Concha va visitar les instal·lacions de Ramaders Agrupats de Felanitx, amb equipaments de sacrifici, obratge, elaboració d’embotits, envasament i comercialització. L’entitat felanitxera, amb una trajectòria de més de quaranta anys, ha consolidat un model associatiu que uneix producció, transformació i comercialització. Han ajuntat totes les baules de la cadena alimentària i han fet realitat allò de ‘des del camp a la taula’, en la producció ramadera, posant en el mercat una extensa gamma de productes de qualitat. Ramaders Agrupats manté un bon ritme d’inversió en la millora de les seves instal·lacions, però també ha de fer front als problemes generals de la ramaderia balear: els altíssims costos de producció deguts a la insularitat, ara agreujats per la pujada del preu de l’alimentació animal.
Sabors d’Eivissa
La marca inclou restauradors, carnisseries, forns i pastisseries
A Eivissa fan moltes coses. Sabors d’Eivissa és un distintiu que té el suport del Consell d’Eivissa i vol afavorir els productes agroalimentaris i pesquers tradicionals de l’illa, alhora que fa promoció de la gastronomia d’Eivissa. La marca compta amb la participació de restauradors, carnisseries, forns i pastisseries, elaboradors agroalimentaris i productors. Tot va començar l’any 2012 quan es va crear el distintiu per identificar els restaurants que incloïen productes de l’illa als menús. La feina ha donat resultats i ara integra una àmplia oferta: 6 cellers de vi, 5 elaboradors d’herbes eivissenques, 8 elaboradors d’oli, 13 productors ecològics, 20 productors d’hortalisses i fruites, 20 xarcuters i formatgers, 18 forns, 14 elaboradors de conserves, salses i mel. Elegir el camí de la diferenciació i de la qualitat és una bona tria.
Agroxerxa a Menorca
Més de 30 empreses estan adherides a aquest projecte
D’entre les moltes iniciatives agroalimentàries menorquines es pot destacar el treball d’Agroxerxa, que dona suport a la comercialització dels productes de la pagesia i de la pesca de Menorca. Ajunta els productors i elaboradors per oferir informació dels productes, dels llocs de venda i de tot el que es relaciona amb el món de l’agroalimentació i la gastronomia de Menorca. Tot encaminat a reforçar la venda directa i les cadenes curtes alimentàries. Agroxerxa és una iniciativa de l’Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM), que forma part de l’Institut Menorquí d’Estudis, amb el suport del Leader Menorca i del Consell de Menorca. Destaca la quantitat de productors i empreses adherides al projecte, que són més de 130, i inclouen productors de carn i embotits, cereals i pastisseria, conserves, mel i aromàtiques, hortalisses i fruites, lactis i ous, oli, peix i marisc, vins i licors.
Nit de l’Oli
A l’acte es varen reconèixer les marques Son Catiu, Olis Sóller i 7 Empelts
Dijous passat es va celebrar a Es Baluard la Nit de l’Oli, amb la participació de 13 elaboradors d’oli de la Denominació d’Origen Oli de Mallorca, que hi presentaren els seus olis d’oliva verge extra: Albocàsser, Es Roquissar, Finca Biniagual, Oli Verderol, Oli de Son Jordi, Olis Sóller, Sa Madoneta, 7 Empelts, Solivellas, Son Catiu, Son Matge, Son Mesquidassa i Treurer. A l’acte es varen reconèixer les marques Son Catiu, Olis Sóller i 7 Empelts com a marques premiades en certàmens especialitzats durant els anys 2020 i 2021. El president de la denominació, Joan Mayol, va valorar els resultats de la passada campanya i va posar en relleu tant el paper dels olis de qualitat en una alimentació saludable com la necessitat de promoure els olivars mallorquins per fomentar l’agricultura i preservar el paisatge agrari.