En esclatar la Guerra Civil, el batle de Felanitx era Pere Oliver Domenge. Llicenciat en Farmàcia per la Universitat de Barcelona, destacava per ser un gran activista nacionalista. El 1916 publicà La catalanitat de les Mallorques i el 1923 ajudà a fundar l’Associació per la Cultura de Mallorca, embrió de l’Obra Cultural Balear (OCB). Col·laborà en publicacions diverses com La Veu de Mallorca, La Nostra Terra o El Felanigense.
El 1931 Oliver assumí la batlia en representació d’Unió Republicana de Mallorca. Al cap de tres anys, però, seria destituït i empresonat arran de la proclamació de l’Estat Català de la República Federal Espanyola feta pel president de la Generalitat Lluís Companys el 6 d’octubre de 1934. Després del triomf del Front Popular a les eleccions de febrer de 1936, tornà al capdavant de l’Ajuntament ja com a dirigent d’Esquerra Republicana Balear.
Amb aquesta trajectòria, el primer edil felanitxer sabia que si es quedava a Mallorca el matarien. Així, el 25 de juliol de 1936, una setmana després de l’aixecament militar, s’embarcà des de Portocolom cap a Menorca, que es convertiria en el gran bastió de la resistència republicana. Els seus companys Rafel Estades i Pere Reus no el volgueren seguir i tingueren un tràgic final. Des de Menorca, Oliver passà a Barcelona. El 1939, amb el triomf dels insurrectes, s’exilià a França i després a les Filipines, on ja tenia una germana que regentava una fàbrica de licors amb el seu marit Joan Llodrà.
El 1952, setze anys després de partir, l’exbatle, de 66 anys, decidí tornar a Felanitx. A les Filipines el seu cunyat havia mort i la fàbrica de licors havia estat blanc de bombardejos japonesos. “Llavors, en plena dictadura –diu la investigadora Aina Adrover–, assumí el risc de presentar-se a la comandància militar per comunicar el seu retorn. Com que no tenia delictes de sang no li feren res. Un apotecari, però, pressionà perquè no li deixassin obrir la farmàcia que tenia al poble”.
En aquella nova etapa, Oliver no deixà de mantenir reunions polítiques en la clandestinitat amb antics companys seus. Morí el 1968, a 82 anys. El seu funeral, molt concorregut, fou tot un acte de reivindicació de la Segona República amb Franco encara viu. La Guàrdia Civil n’estigué ben pendent. “Antoni Llodrà –diu Adrover–, antic president de les Joventuts d’Esquerra de Felanitx, va intentar posar una bandera republicana damunt del fèretre, però l’hi varen llevar”. Les reivindicacions, tanmateix, continuaren: “Al cementeri, els familiars trobaren penjada a la barrera una bandera republicana que havien fet la futura dirigent comunista Francisca Bosch i una amiga seva. La despenjaren tot d’una per por que hi hagués represàlies”. Qui també volgué tenir un present amb Oliver fou Maria Estades, la filla del regidor Rafel Estades, que el gener de 1937 havia estat vilment assassinat. “Des del seu quiosc de la plaça Major de Palma, li envià un ram de flors amb la bandera republicana. L’acompanyà d’un escrit: ‘Del teu amic Rafel’”.