Esteve Camps: "La Sagrada Família engega una obra social amb 3 milions el primer any"
President delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família
Esteve Camps (Barcelona, 1947) és des de fa 11 anys president delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família. Ha hagut d’afrontar el tram final d’unes obres que havien d’acabar el 2026, coincidint amb el centenari de la mort de Gaudí, però que la pandèmia va obligar a allargar.
Parlar de Sagrada Família és parlar de calendari. Què s’haurà fet el 2026?
— Aquest novembre es finalitzen les dues torres evangelistes que queden pendents i es pujaran dos pisos més de la torre de Jesús, la més gran. I la il·lusió, ja no dic previsió, és que la torre es pugui inaugurar el 2026.
I la façana de la Glòria?
— Gaudí, que era previsor amb tot, ja va deixar clar que no l’havia de fer un sol artista, sinó tres, perquè la façana tindrà tres nivells: el terrenal, l’espiritual i el celestial. I s'haurà de fer un concurs dels artistes que hauran de fer les més de 100 peces que s’han de posar.
Com serà el concurs?
— S’ha nomenat una comissió artística i una teològica. La teològica ha fet l’estudi de la interpretació del que volia transmetre Gaudí. Perquè no es pot representar l’infern al segle XXI com al segle XIX. I la comissió artística –a la qual s’ha sumat la subdirectora del Museu Vaticà– definirà les bases per poder-se presentar al concurs, que serà tancat. No vull posar hipoteques al meu successor, però penso que la verticalitat de la façana de la Glòria –no la decoració– pot estar acabada el 2030.
Una de les qüestions que sempre genera polèmica és la famosa escalinata del carrer Mallorca que obliga a l’expulsió de veïns.
— Ja vam reduir dos metres de l’escalinata, perquè ens van explicar que canviant aquestes mesures es podia salvar tota una renglera de cases. Ara bé, l'escalinata s’ha de fer perquè Gaudí va deixar un plànol clarament representat amb l’escalinata, el brollador i el peveter. Hem de seure i dialogar. L’Ajuntament va fer una reunió on cadascú va exposar la seva postura. Van dir que convocarien una segona trobada, va arribar la pandèmia i ara ja estem en procés preelectoral. Per tant, estem a l’espera d’un nou consistori.
Com està afectant la pujada de l’IPC a les obres?
— Molt. El cost de la construcció s’ha encarit entre un 20 i un 30% en determinades matèries primeres.
Han fet un exercici d’avançar en transparència: ¿les obres es paguen només amb les entrades?
— Sí, també és cert que sempre reben herències. Gent que ens deixa algun pis o un garatge. El que es guanya amb la venda també es destina a les obres. Però la immensa majoria són les entrades.
Quant guanyen amb entrades?
— Prop de 100 milions l’any. La meitat es destina a les obres, i l’altra meitat a altres qüestions com el pagament de vigilància, seguretat, manteniment, servei de premsa, etc.
I quan s’hagin acabat les obres, es plantegen que pugui ser gratis?
— Ja estem pensant en aquestes qüestions. I li puc avançar que hem acordat amb el patronat que en tots els anys que tinguem superàvit destinarem un percentatge a fer obra social. Això està aprovat, i aquest primer any hi dedicarem un 5% del romanent –uns 3 milions d’euros–. El segon, entre un 5 i un 10%. I a partir del tercer l’objectiu és destinar un 10% a obra social, i que pugui ser progressiu. En funció de quan s’acabin les obres es podrà anar incrementant. Ara estem acabant de definir l'organització per rebre les sol·licituds i tramitar-les.
Quantes persones passen cada dia per la Sagrada Família?
— Aquesta setmana 16.000. I pensem que aquest any podem superar la xifra rècord de 2019 i arribar als 4 milions de visitants.
¿Els preocupa que faci més hostil la relació amb els veïns?
— No. Quan vam fer la inauguració de la torre de la Mare de Déu vam fer una setmana de festes i hi van participar els castellers, els grallers, els de la faràndula i també els veïns. Hi ha un sector que hi està més en contra, però això sempre passa a la vida, no pots fer content a tothom.
Es van comprometre a aportar 36 milions d’euros per ajudar a millorar la mobilitat a la zona. Ho estan fent?
— Estem al 60% del que havíem de pagar. I a l’espera que ens concretin com queda el projecte del metro a la Sagrada Família, si s’amplien andanes o es fa una nova entrada. I estem compromesos a pagar una part del projecte.
Quin ha de ser el paper de la Sagrada Família per a Barcelona?
— Per als creients un nucli d’espiritualitat, i per als ciutadans una joia d’art irrepetible. El món s’interessa per la Sagrada Família. El president de Corea, que ens va visitar fa poc, va posar com a condició per venir a Barcelona poder visitar la Sagrada Família.
I el papa Francesc no té previst venir?
— Tots els viatges que ha fet han sigut al Tercer Món, al Primer Món no hi ha anat encara. Sempre que li hem proposat venir a Catalunya ha dit que li faria molta il·lusió. Ja ho veurem.
Els catalans sí que la visiten?
— Sempre visitem menys els monuments que tenim a casa. Els visitants espanyols representen un 17%, i d’aquests un 30% són catalans. Ara coincidint amb Sant Jordi posem a sorteig 180 entrades per poder veure la Sagrada Família quan es tanca, a les vuit del vespre. Un autèntic privilegi. Doncs hem rebut 27.000 sol·licituds. Això demostra que hi ha interès.