El canvi de discurs del Govern sobre la saturació no minva la indignació social
Mentre que l’Executiu parla de límits i fa a una crida al diàleg social sobre el model, la societat civil planteja mobilitzacions per exigir-ne un de nou
PalmaEl mateix dia que el vicepresident i conseller d’Economia, Hisenda i Innovació, Toni Costa, va anunciar la convocatòria d’una mesa de diàleg amb la societat civil per abordar mesures sobre el model turístic, la sala d’actes de l’IES Sineu va quedar petita per acollir els més de 300 assistents a l’assemblea de la plataforma Menys Turisme, Més Vida. La trobada d'aquest divendres no es va fer per plantejar si cal dur a terme una mobilització, perquè ja es dona per fet que n’hi haurà. L’objectiu va ser posar sobre la taula com s’han de dur a terme les protestes i com capitalitzar un descontentament social que ha anat molt més enllà de l’activisme i que ha impactat de ple en una part de la ciutadania que mai no s’havia manifestat en contra del turisme. “Hi ha una resposta política per intentar calmar els ànims abans de la temporada turística, però que ningú pensi que això està arreglat”, va dir la presidenta del GOB, Margalida Ramis, a l’inici de l’assemblea, on va quedar clar que l’afartament de bona part de la ciutadania no s’acabarà amb bones paraules.
“Creixement insostenible”, “transformació”, “límits”, “contenció”, “mesures valentes”, “restriccions”, “congestió”... Aquest és el nou vocabulari del PP quan parla de la situació. Lluny queden els dies de la campanya electoral de 2023, just setmanes abans del pic de l’estiu pel que fa a l’arribada de turistes, quan els populars, liderats per Marga Prohens, reduïen la problemàtica a un problema de “gestió” i anunciaven que amb “el big data” es podrien reconduir els fluxos turístics.
De moment, les propostes concretes dels populars no responen a la magnitud del descontentament. D’una banda, el Govern ha anunciat que vol estudiar la massificació per zones, perquè un dels mantres de l’Executiu és que cal basar-se en dades i no en sensacions. Ara bé, si se cerquen dades sobre aquest pla, no se sap quan començarà, quina serà la seva durada ni quines mesures concretes se’n derivaran.
L’altra iniciativa que l’Executiu ha posat en marxa amb la intenció de fer minvar la força de la protesta és l’esmentada mesa, la qual, segons Costa, abastarà un ventall molt ‘ampli’ d’entitats. L’Executiu ha convocat representants institucionals, patronals i sindicats, però, quant a l’àmbit de l’activisme, només hi consten les federacions veïnals, el Fòrum de la Societat Civil i el GOB; una representació ben minsa en comparació amb la quantitat d’entitats i col·lectius que s’impliquen en les mobilitzacions.
El que sí que ja ha executat el Govern és aportar 1,6 milions d’euros a un conveni amb el Reial Mallorca perquè promocioni les Balears com a destinació turística. Tampoc no ha escatimat mitjans per fer promoció a fires com la World Travel Market de Londres o la ITBde Berlín. En resum, sense cap mesura concreta en marxa, l’exigència d’aturar l’allau de visitants no fa més que créixer i haver de necessitar aplicar solucions amb urgència, com varen reclamar un grup de veïns de Sóller al darrer ple de l’Ajuntament. Aquest municipi, col·lapsat pels cotxes de visitants, exemplifica la magnitud del problema. Cal tenir present que, si en 2023 varen arribar 17,8 milions de turistes, les reserves per a juliol i agost han augmentat un 15% enguany –els primers mesos de l’any, ha arribat un 14% més de turistes, segons l’INE.
La mobilització
Un dels acords que es va assolir a l’assemblea d'aquest divendres és la necessitat de convocar una gran manifestació, encara que no hi ha dates concretes, i que es podria organitzar durant la temporada turística o després. De moment, es treballarà per coordinar la mobilització a les quatre illes i per teixir una xarxa d’assemblees locals. Les entitats no volen deixar escapar un moment que consideren propici per a una protesta massiva de la ciutadania, i més encara, després del precedent que han marcat enguany les Canàries. “El diagnòstic el tenim clar, i ara cal articular la força col·lectiva. Hi ha tantes qüestions obertes que es desborden les maneres tradicionals de fer activisme”, va assenyalar Ramis.
A més de la mobilització social, entitats com el Fòrum de la Societat Civil treballen per recollir propostes dels ciutadans envers un replantejament del model turístic, ja que consideren insostenible l’actual.