Receptes

Salmorejo de préssec i de maduixa

El cuiner Jordi Esteve, del restaurant Nectari, proposa una recepta que aprofita la temporada de tomàquets

Salmorejo de préssec i maduixa
2 min

Ingredients per a 4 persones

  • 500 g de tomàquet
  • 250 g de maduixa
  • 200 g de préssec
  • 100 g de crosta de pa
  • 70 g d’oli d’oliva verge
  • 80 ml d’aigua
  • 15 ml (o més) de vinagre de Xerès
  • 8 g de sal
  • 1 gra d’all
  • Sucre
  • Ceba tendra
  • Anxoves
  • Encenalls de pernil
  • Ous de guatlla (opcional)

Elaboració

  1. Talleu el tomàquet, la maduixa i el préssec, i els barregeu en un bol amb tota la resta d’ingredients durant quinze hores. D’aquesta manera fareu una maceració i aconseguireu que tots els ingredients s’impregnin bé de tots els gustos. També pot ser menys de quinze hores.
  2. Passat el temps, tritureu-ho durant cinc minuts a màxima velocitat fins que obteniu una textura més densa, cremosa, molt més que la que és habitual en un gaspatxo.
  3. A l’hora de servir-la, poseu, a la base d’un bol, una base de tomàquet tallat a daus petits, amanits amb sal, sucre i oli d’oliva verge.
  4. Piqueu també, al damunt dels daus de tomàquet, ceba tendra.
  5. Per continuar, poseu-hi uns trossets d’anxova i encenalls de pernil.
  6. Aboqueu-hi per sobre el salmorejo, que ompli el bol fins a la quantitat que desitgeu.
El cuiner Jordi Esteve, del restaurant Nectari

Consell

La recepta la podeu completar posant-hi també a la base un ou de guatlla per persona, juntament amb el tomàquet, la ceba tendra, les anxoves i els encenalls de pernil. Si us en sobra, tingueu el salmorejo tancat en una ampolla de vidre a la nevera durant un màxim de tres dies. Passat aquest temps, el tomàquet i les fruites perdrien les seves qualitats, i es tornarien àcides.

El salmorejo pot ser un aperitiu, pot ser un entrant o un plat principal. Com a aperitiu, proveu de servir-lo en gots petits, que serveixin de refresc abans de fer un àpat. Si en traieu el pernil i les anxoves, convertireu el plat en vegetarià.

stats