Salut admet que les urgències dels hospitals illencs tenen "molta pressió"
Gómez assegura que l'augment de casos de covid-19 i l'increment de la població flotant en són els principals causants
PalmaLa consellera de Salut de les Illes Balears ha reconegut que la situació a les urgències dels hospitals de les Illes Balears és tensa i tenen "molta pressió". En declaracions a Europa Press, Gómez ha explicat que les principals causes d'aquesta situació són l'augment de la població flotant a l'Arxipèlag i l'increment de casos de coronavirus que s'ha registrat en aquestes darreres setmanes.
Gómez ha defensat que la saturació a les urgències dels hospitals de les Balears és habitual durant els mesos d'estiu a causa, principalment, de la temporada turística i l'increment notori de població que atén el personal sanitari dia rere dia, però ha reconegut que ara mateix la situació és més tensa a causa del covid.
En aquest sentit, la consellera de Salut ha remarcat que l'increment de casos no només afecta el nombre de pacients que acudeixen a Urgències, sinó també el personal sanitari disponible. "No sé com explicar que moltes vegades falta personal sanitari perquè han donat positiu per covid-19 i no poden anar a fer feina" ha remarcat Gómez. A més, ha detallat que així com tots som conscients de les conseqüències personals de la pandèmia, també hem de tenir present que el personal sanitari també es contagia i ha de fer la quarantena i no pot fer feina. "Crec que és error meu no explicar correctament la situació del personal sanitari i les urgències dels hospitals illencs", ha sentenciat la consellera.
A més, ha afegit que les zones on hi ha més pressió i tenen "més dificultats" per atendre els pacients són els municipis costaners". En aquest cas, assegura que els serveis d'Atenció Primària d'aquestes zones pateixen considerablement quan algun dels seus treballadors es contagia".
Pel que fa a la ràtio de pacients per metge de família a les Balears, la consellera ha defensat que el territori illenc és "limitat" i que, per tant, no es pot comparar amb altres comunitats autònomes o ciutats. Tot i això, Gómez ha reconegut que els metges d'Atenció Primària d'algunes zones de l'Arxipèlag s'enfronten a ràtios més elevades del que s'esperava, però també és cert que hi ha altres municipis on la ràtio és més baixa.
En aquest sentit, ha explicat que no totes les zones es poden avaluar únicament i exclusivament per la ràtio de pacients per cada metge de família, perquè hi ha zones on hi ha molta cronicitat, amb una població més migrant, o menys recursos econòmics, mentre que d'altres tenen menys pacients perquè la capacitat econòmica de les famílies és més elevada i molts van a la sanitat privada.
"La situació a Son Espases és insostenible"
El Sindicat de Tècnics d'Infermeria (SAE) ha denunciat, de nou, que la situació al servei d'Urgències del centre hospitalari és "insostenible" i ha assegurat que més de 140 pacients estan a l'espera de ser atesos i que alguns d'aquests fa més de tres dies que esperen o bé un tractament o ser traslladats a planta.
A través d'un comunicat, el sindicat ha defensat que a la zona covid-19 hi ha 14 pacients i que la meitat duen més de 24 hores esperant per ser traslladats a planta.
El sindicat assegura que el problema d'aquesta saturació i aquestes "llargues esperes" és la manca d'espai a Urgències i els pocs llits que estan disponibles per als pacients de l'hospital. En aquest sentit, denuncien que hi ha 40 llits "tancats" i que dels disponibles la majoria es reserven per als pacients que surten de la sala d'operacions.
"Actualment, a l'UCI només hi ha 4 llits, dels 45 del servei, disponibles per si hi hagués alguna urgència; aquestes xifres són inadmissibles", han afegit des del sindicat. Així, SAE reclama de nou a la direcció de l'hospital Son Espases que incrementi la plantilla de personal sanitari i que "per una vegada anteposi la salut per davant dels beneficis econòmics".