Societat 31/01/2022

Salut ampliarà el cribratge de càncer de còlon per arribar al 90% de la població diana

Cada any se'n diagnostiquen a les Balears prop de de 850 casos i moren per aquesta causa entre 300 i 400 persones

ARA Balears
2 min
Una de les màquines que s'estan instal·lant.

PalmaLa Conselleria de Salut impulsarà enguany la campanya de cribratge de càncer de còlon amb l'objectiu d'arribar al 90% de la població diana i poder assolir els objectius que estableix l'estratègia nacional d'abastar el 2024 tots els homes i les dones de 50 a 69 anys de les Illes Balears. Devers 260.300 persones es beneficiaran d'aquesta mesura, segons ha anunciat aquest dilluns la consellera Patricia Gómez durant una roda de premsa conjunta amb el coordinador clínic autonòmic del Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte de les Illes Balears i també president de l'Associació Espanyola contra el Càncer a l'Arxipèlag, José Reyes.

El programa es du a terme a l'Hospital Comarcal d'Inca i a l'Hospital Can Misses i cobreix el 23% de la població diana. Amb la nova estratègia, que s'iniciarà el 31 de març, el programa quedarà plenament implantat als hospitals Son Espases, Son Llàtzer i de Manacor. En el cas de Menorca, el programa està preparat per començar, però falta concretar la dotació de personal. El mateix 31 de març, coincidint amb el Dia mundial del càncer de còlon, Salut començarà a enviar les cartes per convidar la població diana a participar en el programa.

Gómez ha destacat que l'extensió del pla ha estat resultat "d'un enorme esforç previ de coordinació amb les diferents àrees assistencials implicades en el desenvolupament del programa i un conjunt d'inversions en diferents àrees assistencials, tant en material com en personal, per poder dotar els mitjans necessaris i suportar la càrrega de treball suplementari que implicarà el seu desenvolupament".

La consellera ha defensat que aquest pla és "una prioritat" i que "la prevenció és un dels pilars del sistema sanitari". En el cas del càncer colorectal, "té encara més importància, ja que aquest és el càncer més freqüent a les Balears i cada any se'n diagnostiquen al voltant de 850 casos i moren per aquesta causa entre 300 i 400 persones".

Pel que fa a les infraestructures, cal recordar que per fer arribar el programa a tots els sectors sanitaris, el Servei de Salut ha invertit enguany 882.854 euros en el contracte de subministrament i manteniment durant cinc anys d'equips d'endoscòpia digestiva formats per torres d'endoscòpia, videocolonoscopis d'alta definició i electrobisturís, que ja s'han instal·lat en els hospitals de les illes.

La importància de la prevenció

El doctor Reyes ha destacat que el càncer de còlon constitueix "un problema de salut pública de primer ordre", però ha afegit que "és prevenible" amb mesures com l'exercici físic, una dieta equilibrada i el fet d'evitar el sobrepès. Els programes de detecció precoç tenen l'objectiu de detectar i eliminar els pòlips de còlon (lesions benignes, però amb potencial de progressió a càncer). Es proposa a la població de risc mitjà, que són persones de 50 a 69 anys, sense antecedents familiars ni personals de càncer de còlon. En concret, se'ls fa un test de sang oculta en excrements immunològics quantitatius. Si donen positiu, se'ls ofereix la realització d'una colonoscòpia.

Aquest sistema permet detectar el 70% dels càncers en estadis inicials, amb la qual cosa el tractament és molt més senzill i el pronòstic, molt més favorable. En els territoris on s'han implantat programes de cribratge poblacional de càncer de còlon, ha dit Reyes, "es detecta una disminució en la incidència i la mortalitat per càncer de còlon a partir dels set anys de l'inici del programa".

stats